Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lídři se v Bruselu přeli do noci. Němci pootevřeli cestu k zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny

Petr Fiala přichází na summit s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou. Foto: Rada EU
Petr Fiala přichází na summit s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou. Foto: Rada EU

Unijní premiéři a prezidenti se až dvě hodiny po půlnoci shodli na třech hlavních opatřeních na snížení cen energií. Nakonec schválili i možný cenový strop na plyn pro výrobu elektřiny – ovšem s řadou podmínek a v neurčité době. Jednání bylo složité a skončilo ve dvě hodiny ráno.

Lídři se podle očekávání unijních diplomatů domluvili na společných nákupech plynu a pravidlech plynové solidarity. Rovněž odsouhlasili nastavení pohyblivého cenového stropu na hlavní plynové evropské burze, nizozemské TTF (jde o zkratku anglického názvu Title Transfer Facility, obchoduje se tam především se zkapalněným plynem a odvíjejí se od toho ceny plynu v EU).

„Považuji to z hlediska České republiky za úspěch, jsou tam zmíněné kroky, o které jsme stáli, abychom dokázali zkrotit ceny energií. Trvalo to dlouho, ale s výsledkem jsem velmi spokojen,“ zhodnotil ráno noční jednání český premiér Petr Fiala.

Technické detaily začnou ministři pro energetiku ladit příští týden a definitivně by související legislativa mohla být schválená stále ještě za českého předsednictví v listopadu. Všechna tři opatření popisujeme zde.

Zatím se ale musí počkat na zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny, které často zmiňuje premiér Fiala (ODS). Právě kvůli tomu se na summitu vedl hlavní spor. Větší část států, minimálně patnáct, totiž už od září po

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Energie

Evropská unie

Vláda Petra Fialy

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější