Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

To, co vypadá jako zlo, je ve skutečnosti hloupost

Dnes se před našima očima a k našemu údivu i inteligentní lidé stávají hlupáky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dnes se před našima očima a k našemu údivu i inteligentní lidé stávají hlupáky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Německý teolog a filozof Dietrich Bonhoeffer už v roce 1943 popsal jev, kdy se lidé stávají hlupáky a jsou tím pádem ještě nebezpečnější, než kdyby byli jenom zlí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nikdy v tomto století nebylo zlo tak snadno rozpoznatelné jako dnes. Proč je tedy na Slovensku tolik lidí vůči němu slepých a většina si přeje vítězství Ruska, které je dnes zřetelným ztělesněním zla?

Mnozí z nich jsou jistě špatní a bezcitní, ale kdyby měli všichni z této většiny být takoví, bylo by to proti přirozenému poměru lidských vlastností. Kdyby totiž byla většina špatná a bezcitná, lidstvo by už dávno zaniklo.

Existuje však vlastnost, která navenek může mít projevy zla a bezcitnosti, ačkoli je její podstatou něco jiného. Je to hloupost.

Nemá smysl je přesvědčovat

Když jsem ještě za komunismu četl texty německého teologa a filozofa Dietricha Bonhoeffera, žasl jsem nad jejich pronikavostí, protože mně vysvětlovaly chování většiny za minulého režimu. Ale když jsem je teď četl znovu, zjistil jsem, že současnost popisují ještě přesněji.

Bonhoeffer se podílel na přípravě atentátu na Hitlera a v dubnu roku 1945 byl na přímý Hitlerův rozkaz popraven, když předtím strávil dva roky ve vězení. Během nich napsal texty, které jej učinily nesmrtelným.

„Hloupost je nebezpečnější nepřítel dobra než zlo,“ píše v knize Na cestě ke svobodě (Listy z vězení). Proti zlu se totiž dá bránit, ale proti hlouposti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější