Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Italská vína jsou vyhlášená, ale z hroznů zde umějí vykouzlit i další dobroty

Grappu vám v Itálii nabídnou buď jako bianca – bílá, nebo barricata – zlatavé barvy. Foto: Adobe Stock
Grappu vám v Itálii nabídnou buď jako bianca – bílá, nebo barricata – zlatavé barvy. Foto: Adobe Stock

Italský deník Michaely Šticové: Asi nikoho nepřekvapí, že země na Apeninském poloostrově patří mezi největší producenty vína, a obecně se ví i to, že mu holdovali už staří Římané. Poněkud překvapivější ale pro mnohé bude, že nejvíce se ho vypije ve Vatikánu, tradičním sídle papežů a nejvyššího katolického kléru. Z vinných hroznů ovšem Italové nedělají jen tradiční kvašený nápoj, ale také další lahodné poživatiny.

Šumivé prosecco, vino bianco, vino rosso i rossato. Nic z toho zpravidla nechybí v žádné italské ristorante ani baru. Ital by se ale velmi podivil, kdyby si někde nemohl dát svoji oblíbenou grappu, a v Toskánsku si navíc můžete pochutnat na speciálním moučníku, jehož důležitou součástí jsou hrozny neboli – jak se zde říká – uva.

Turisté bývají v Itálii často terčem pošklebků, protože někteří si grappu neboli vínovici dávají jako aperitiv. Místní to posměšně označují za pořádné vypálení žaludku hned na začátku. Grappa jako vinná pálenka se ovšem řadí mezi digestivy, které slouží ke správnému trávení a „vyčištění“ úst po jídle.

Počátky tohoto vinného destilátu sahají až do 12. století, kdy tehdejší alchymisté

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější