Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Si je jako Putin.“ Tchajwanci mají jasno, kdo je na Ukrajině dobrý a kdo zlý, a chystají se na invazi

Na nejvyšším poschodí mrakodrapu Tchaj-pej 101. Foto: Mirek Tóda, Denník N
Na nejvyšším poschodí mrakodrapu Tchaj-pej 101. Foto: Mirek Tóda, Denník N

Nemůžeme se spoléhat na nikoho. Pokud nás napadne Čína, budeme se muset ubránit sami, říkají odhodlaně obyvatelé Tchaj-wanu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V hangáru číslo 11 je rušno.

Technici a techničky se sluchátky na uších soustředěně připravují jednotlivé díly do své skládačky. Na jejím konci bude komerční nebo vojenské letadlo upravené pro případnou obranu ostrova.

Každý se specializuje na něco jiného. V jedné části se upravují díly na komerční airbusy, mladý muž naproti leští část do moderní americké stíhačky F-16 a poblíž nich Tchajwanka ve středním věku chystá díl pro transportní letadlo C-27 J Spartan.

V hangáru je čisto, střídavě se v něm ozývají zvuky vrtačky a robotů. Všechno má své místo. Trochu to připomíná klub nadšených modelářů.

F-16 upravená proti Si Ťin-pchingovi

Tady se ale vzhledem k částečně vojenskému charakteru práce nesmí fotit a vše probíhá naostro. Nejde o hru, ale o vážnou věc a v některých případech také o životně důležitou ochranu ostrova. Proto se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Reportáž

Tchaj-wan

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější