Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie navrhla obžalovat Feriho ze znásilnění. Připomínáme kauzu, která vedla ke konci jeho politické kariéry

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Policie dnes navrhla obžalovat exposlance Dominika Feriho ze tří případů znásilnění. Už dříve uvedla, že mu v případě prokázání viny hrozí v nejvyšší trestní sazbě až deset let vězení. Na Feriho nevhodné chování upozornil ve společné investigaci loni v květnu Deník N se serverem Alarm.

Minulý rok v květnu řada žen poskytla svědectví o nevhodném chování poslance Dominika Feriho. Některé tvrdily, že s nimi měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval.

Feri v reakci odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. Po zveřejnění textu rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v nadcházejících podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

V návaznosti na zveřejnění prvních svědectví o Feriho jednání se redaktorům loni o několik týdnů později ozvaly další ženy, které se rozhodly promluvit o svých traumatizujících zkušenostech. Jejich výpovědi doplnily další díly do mozaiky celého příběhu. Feri v reakci opět odmítl, že by se dopouštěl sexuálního násilí.

„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 zaslali návrh na podání obžaloby pro tři případy znásilnění,“ informovala dnes policie. Feriho stíhá i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti, v tomto případě se jednalo o sedmnáctiletou dívku. Feri vinu dříve odmítl.

Ze znásilnění byl Feri obviněn letos v březnu, na což exposlanec reagoval slovy, že hodlá prokázat svou nevinu a proti obvinění ze znásilnění podat stížnost. Tu však státní zastupitelství v květnu zamítlo jako nedůvodnou.

Zamítnutí stížnosti znamenalo, že vyšetřování mohlo pokračovat. Stávající konstrukce případu od policie před žalobci obstála, stíhání tedy stálo na solidních důkazech a bylo důvodné. Kriminalisté následně další vyšetřování doplnili tak, že si jsou jistí Feriho vinou, a podali proto návrh na podání obžaloby. V opačném případě by navrhli stíhání zastavit.

Sněmovna loni v červnu jednala o možném zpřísnění definice znásilnění v českém právním řádu. Mimořádnou schůzi k přísnějším trestům za násilné sexuální chování svolala poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová právě kvůli Feriho kauze.

Česko podle tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) patřilo k zemím s přísnějšími tresty v této oblasti. Poslanci ale projednání nestihli, na bod měli vyhrazené pouze tři hodiny.

Kauza také přitáhla pozornost k dlouholeté debatě o trestání sexuálního násilí v Česku. Odborníci se shodují, že veřejnost má malé povědomí o tom, co všechno je znásilnění. Nejsou však zajedno v tom, zda definici měnit.

Sexuální násilí má na život oběti velmi brutální dopady, píše v komentáři Pavel Houdek. Velmi častým následkem je posttraumatická stresová porucha se všemi možnými projevy od nespavosti přes promiskuitu po deprese, neschopnost navazovat intimní vztahy, poruchy příjmu potravy atd.

Pro člověka, který nic takového nezažil nebo se tématu profesně nevěnuje, je myšlení a chování oběti velmi těžké pochopit. I proto se v kriminologii vyčlenil speciální podobor, tzv. viktimologie, která se soustředí právě na tyto oběti.

Feri a Právnická fakulta UK

Svědectví o jednání exposlance Feriho rezonovalo i na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kterou bývalý poslanec vystudoval. Řada studentů promluvila o jeho údajném nátlakovém, nevhodném či predátorském chování, k němuž mělo dojít i v době jeho studií. Podle děkana Jana Kuklíka svědectví poukázala na obecnější problém, který chce ve škole řešit.

Kauza následně rozhýbala změny na fakultě, když její vedení přichystalo nástroj, jak se svěřovat s nepříjemnými zkušenostmi ze školního prostředí. Vznikla i funkce ombudsmana. Studenti se v dotaznících svěřovali se zkušenostmi s nevhodným chováním ve škole nebo na fakultních akcích, vedení loni v prosinci informovalo o výsledcích.

V srpnu letošního roku zaznamenala právnická fakulta již sedmnáct stížností nahlášených přes aplikaci pro sbírání podnětů. Škola ji spustila v únoru v návaznosti na svědectví o nevhodném chování svého bývalého studenta a exposlance Feriho.

Většina podnětů je anonymní a týká se studijních záležitostí. Oficiální stížnosti na sexuální obtěžování zatím vedení školy nezaznamenalo. Podněty bude nyní dostávat také ombudsmanka, nový děkan chystá i další změny.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Dominik Feri

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější