Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Kreml kvůli situaci u Chersonu panikaří. Začne bitva dřív, než přijde zima?

Rusko očekává velkou bitvu o Cherson, Ukrajina své záměry dopředu neohlašuje. Zdroj: Ministerstvo obrany Velké Británie
Rusko očekává velkou bitvu o Cherson, Ukrajina své záměry dopředu neohlašuje. Zdroj: Ministerstvo obrany Velké Británie

Situace v ukrajinském Chersonu začíná eskalovat. Místní okupační správa chce obyvatele města evakuovat, ti, kteří zůstanou, se musí podřídit stannému právu. Je to signál rostoucí nervozity v Kremlu?

Dnešní dění vybral a okomentoval Michal Tomeš.

Blíží se bitva o Cherson?

Ukrajinské město Cherson se nachází především na pravém břehu mohutného Dněpru. Tento břeh je také z velké části ovládán ukrajinskou armádou, právě s výjimkou okolí Chersonu. Desítky tisíc obyvatel nyní od ruských okupantů obdržely zprávu, že by se měli přesunout na druhou stranu řeky, údajně kvůli nebezpečí, které podle Rusů hrozí Ukrajincům právě od ukrajinské armády.

Ti, kteří v rámci řízené evakuace opouštějí svá bydliště, si s sebou mohou vzít jen omezené množství věcí do váhy padesáti kilogramů. Většinu svých věcí musejí nechat ve městě. Evakuace probíhá lodí a ruská okupační správa uvedla, že může trvat jen několik dní.

Do toho okupanti zásobují obyvatele „zaručenými“ informacemi o tom, že se Ukrajinci chystají město bombardovat. To může naznačovat, že se Chersonští domů hned tak nevrátí. Dnešní dění ve městě popsala kolegyně Petra Procházková.

Bitva o město na jihu Ukrajiny se nepochybně blíží a přesun obyvatel na druhý břeh Dněpru může být jednou ze strategií Ruska, jak ukrajinské armádě lépe odolat. „Tam, kde se pohybuje armáda, není místo pro civilisty,“ nechal se slyšet například Vladimir Saldo, který vede chersonskou okupační správu.

Pevnou vládu nad městem, které se nachází jen několik kilometrů od frontové linie, má okupační správě pomoci zajistit také stanné právo. To ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na všech územích, která v minulosti anektoval a která od té doby protiprávně považuje za součást Ruské federace. Takové opatření dává velké pravomoci armádě nebo policii a výrazně zkomplikuje život místním, pokud je to ve městě okupovaném zločineckým režimem ještě vůbec možné.

Cherson je zatím stále největší „kořistí“ ruské armády, ta do města vstoupila hned první den války a obsadila také velkou část celé Chersonské oblasti.

Řadu obcí se nicméně ukrajinské armádě podařilo osvobodit. Cílem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější