Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komise má další plán na snížení cen energií. Popisujeme jeho klady i slabiny

Úpravu fungování klíčové plynové burzy TTF Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou poprvé navrhla už v březnu. Až teď by se ale opatření na zlevnění plynu mohlo dostat do praxe. Foto: ČTK
Úpravu fungování klíčové plynové burzy TTF Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou poprvé navrhla už v březnu. Až teď by se ale opatření na zlevnění plynu mohlo dostat do praxe. Foto: ČTK

Lídry unijních zemí ve čtvrtek čeká debata o návrzích na snížení cen elektřiny a plynu, které připravila Evropská komise. Zásadní přitom bude, zda navržená opatření budou uskutečnitelná v praxi. Jaké varianty jsou nyní ve hře a kdy by se o nich mělo definitivně rozhodnout?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pohyblivý cenový strop

V případě zemního plynu nyní Komise navrhuje nastavení pohyblivého cenového stropu na hlavní plynové evropské burze, nizozemském TTF (jde o zkratku anglického názvu Title Transfer Facility).

Nizozemsko se nachází uprostřed hlavních plynových tepen Evropy – ze západu do něj míří zkapalněný plyn (LNG) ze zámoří, z východu tam před poškozením plynovodu Nord Stream 1 tekl ruský plyn přes Německo, ze severu tam zase vede potrubí z Norska.

Obchodní uzel TTF si proto v posledních dvou dekádách vydobyl pozici hlavní plynové burzy Evropy, kde probíhá nejvíc obchodů. Vzhledem k tomu své ceny od TTF odvozují také další plynové burzy na kontinentu.

Jenže na nizozemské burze se cena stále dominantně odvozuje od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Energie

Evropská unie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější