Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozil emotivní soud, teď si ředitelka musí získat důvěru školy, říká náměstek k vyhazovům za „lajky“

„Zákon nám vůbec neumožňuje hodnotit pracovněprávní rozhodnutí ředitele,“ říká náměstek jihomoravského hejtmana pro vzdělání Jiří Nantl. Foto: ČTK
„Zákon nám vůbec neumožňuje hodnotit pracovněprávní rozhodnutí ředitele,“ říká náměstek jihomoravského hejtmana pro vzdělání Jiří Nantl. Foto: ČTK

Ředitelka brněnské střední školy umění a designu Petra Černínová po kritice přehodnotila své rozhodnutí. Stáhla výpovědi, které udělila třem svým zaměstnancům za to, že o prázdninách udělili na Instagramu „srdíčka“ k příspěvkům kritizujícím ředitelku. Do sporu se vložil i zřizovatel Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno, jímž je Jihomoravský kraj. Svůj postup a možnosti vysvětluje v rozhovoru náměstek hejtmana pro vzdělávání Jiří Nantl (ODS).

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jak kraj postupoval při řešení problému v brněnské škole a jaké má vůbec možnosti.
  • Co se na škole teď bude dít.
  • Jak Jiří Nantl hodnotí průběh konkurzu na ředitele této školy.
  • Co může kraj dělat s výsledky hodnocení České školní inspekce, která se na školu chystá.
  • V čem vidí ve stávající situaci naději.

Paní ředitelka Černínová dala výpověď třem zaměstnancům školy kvůli lajkování profilu, který ji kritizoval. Stalo se to 30. srpna. Kdy se to kraj jako zřizovatel dozvěděl a jak?

Vstupoval jsem do toho z vlastní iniciativy, protože se na nás nikdo neobracel se žádnou stížností, což se v jiných případech výpovědí zaměstnancům většinou děje. Vnímal jsem, že se děje něco zvláštního, a inicioval jsem proto setkání ve škole, abych se seznámil s celkovou situací. Zúčastnění, což byli kromě vedení školy představitelé odborů a školské rady, shodně tvrdili, že jádrem sporu jsou výpovědi.

Jednání se uskutečnilo 14. září a ještě na něm jsem doporučoval, aby paní ředitelka jednala s dotčenými zaměstnanci, zda není možná dohoda a nalezení společné řeči.

Jak jste se k situaci na škole jako zástupce zřizovatele postavil? Když se zeptám jednoduše, přišlo vám to v pořádku?

Vnímal jsem to jako věc, která potenciálně může být velmi složitá, protože u pracovněprávních sporů ve školách je finální instancí ředitel školy jako statutární orgán. Zřizovatel ani Česká školní inspekce nemají pravomoc přezkoumávat pracovněprávní úkony, vstupovat do nich nebo je měnit.

Obával jsem se, že pokud by se situace nevyřešila dialogem mezi ředitelkou a zaměstnanci, můžeme čelit velmi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Rozhovory

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější