Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Sportovkyně, její trenér a vynucený sex… Nijak výjimečný problém, který nikdo neřeší

Zneužívání má tragické následky: zničený život, konec kariéry, sebevražedné myšlenky, mnohaletá terapie. Ilustrační foto: Adobe Stock
Zneužívání má tragické následky: zničený život, konec kariéry, sebevražedné myšlenky, mnohaletá terapie. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Pavla Houdka: Tereza Vytlačilová, někdejší juniorská hvězda české atletiky, promluvila pro portál Bez frází o dlouhodobém, roky trvajícím sexuálním zneužívání, kterého se na ní dopustil její trenér. Je to čtení jen pro otrlé, které málokdo dokáže dočíst napoprvé. Ukazuje v plné syrovosti, jak takové zneužívání vypadá, ale i to, jaké má následky: zničený život zneužívané, konec kariéry, sebevražedné myšlenky, terapie. Nezbývá než smeknout tváří v tvář obrovské odvaze, kterou sepsání příběhu muselo provázet – a začít jednat, aby se něco podobného už nikdy nezopakovalo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je totiž více než pravděpodobné, že právě teď se děje další podobný příběh. Ne jeden a ne pouze ve sportu, ale také všude jinde, kde je přítomna mocenská nerovnováha a prostředí, které je nastaveno na poslouchání a následování autorit. Příběh Terezy Vytlačilové na jednom konkrétním osudu dokonale ukazuje, jak moc je sexualizované obtěžování nebezpečné, jak zoufale chybí existence systému, který by mu uměl předcházet, i to, jak s ním naše společnost vůbec neumí zacházet, nerozumí mu a zavírá před ním oči. Jsou to tvrdá slova, ale je to jediné vysvětlení toho, jak se něco takového mohlo roky dít, aniž si toho kdokoliv všiml a smysluplně zasáhl.

Zopakuji tu nepříjemnou pravdu ještě jednou: příběh Terezy Vytlačilové není ani zdaleka jediný. A do budoucna nebude, pokud se sexualizovaným obtěžováním nezačneme všichni něco dělat. Pro všechny strany je velmi pohodlné tvářit se, že „pan K.“, jak je v příběhu označován, je „shnilým jablkem“ a celý příběh je důsledkem jeho individuálního selhání. Pan K. je samozřejmě vinen a jeho jednání je lidsky maximálně odporné – jenomže „zbavit“ se ho nestačí. Struktury a mechanismus fungování svazu mu jeho činy maximálně zjednodušily a zásadní měrou ztížily jeho odhalení.

Pokud se podobné jednání nemá opakovat, je nezbytné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sexuální násilí a obtěžování

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější