Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Neviditelná kampaň kandidáta do počtu.“ Zima má podpisy senátorů, ale minimální šanci uspět

Tomáš Zima během volební kampaně v Chocni. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tomáš Zima během volební kampaně v Chocni. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Tomáš Zima se sice zařadil mezi kandidáty, kteří se prezidentských voleb nejspíš zúčastní, výraznou stopu v nich ale pravděpodobně nezanechá. Sociologické výzkumy jej řadí mezi velké outsidery. Bývalý rektor Univerzity Karlovy navíc svou kampaní nedělá příliš pro to, aby špatná čísla zvrátil.

Zima v pondělí prostřednictvím Deníku oznámil, že disponuje dostatkem podpisů senátorů pro kandidaturu na prezidenta. Podle svých slov sesbíral 13 podpisů, díky nimž se chce zapojit do ostré fáze kampaně.

„Jsem rád, že jsem splnil podmínky, které mě opravňují k účasti v prezidentské volbě. Získal jsem potřebné podpisy senátorů z různých částí politického spektra. Vážím si toho, že jde o lidi, kteří mě znají dobře osobně i z pracovního působení. Tato pestrost podpory mi dodává energii do další části prezidentské kampaně,“ popsal Zima.

Jeho šance v prezidentském klání však tímto oznámením nijak nevzrostly. Podpora bývalého rektora je podle všech dostupných šetření minimální. Pouze ve dvou letošních volebních modelech se Zima

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější