Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Čeká nás druhé kolo ve formátu Pavel versus Nerudová?

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová během sběru podpisů v Rakovníku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová během sběru podpisů v Rakovníku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezidentské průzkumy v tomto týdnu ukázaly výrazné posílení Petra Pavla a Danuše Nerudové. Pavel skočil na první místo a je před Andrejem Babišem, bývalá rektorka zase roste nejrychleji ze všech kandidátů. Je možné, že by se naplnil snový scénář části voličů a oba se společně utkali ve druhém kole voleb?

Dění kolem prezidentské kampaně tohoto týdne shrnuje Jan Tvrdoň.

Duel „generál versus rektorka“ v druhém kole prezidentských voleb byl dlouhé měsíce něčím nepředstavitelným. Vždyť oba mají stejné voliče, Nerudová je slabá, jejich podpora se rozmělní s Pavlem Fischerem, Markem Hilšerem a podobně. Takových skutečně validních argumentů padala celá řada.

Rozložení sil se ale začátkem října mění. Petr Pavel své šance ještě posílil a ve třech výzkumech poskočil na samotné čelo – na tom se shodují Median, Ipsos i STEM/MARK. Andrej Babiš naopak výrazně ztrácí. Podle volebního modelu Ipsos pro podcast Insider by nyní propadl na 23,3 procenta. Oproti červenci jde o ztrátu 8,4 procentního bodu, což lze označit za brutální pokles.

Naopak bývalá rektorka Nerudová si šest procentních bodů připsala a dostala se na 17 procent. Jde o její dosavadní maximum.

Základní obrázek je tedy takový, že Pavel s Nerudovou posilují, Babiš slábne a zbytek kandidátů na ně má skutečně velký odstup. Obloukem se tak vracíme ke klíčové otázce: může Nerudová projít do druhého kola spolu s Pavlem?

Klíč k odpovědi má nyní v hlavě zřejmě pouze jediný člověk. Andrej Babiš. Ten

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější