Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Online akce o budoucnosti trhu práce – READYCON už i v Česku

Největší online akce přinášející aktuální poznatky o měnícím se trhu práce a trendech v jednotlivých oborech přímo do tříd středních škol po celém Česku se uskuteční již 25. října!

Jak najít uplatnění v rychle se měnícím pracovním prostředí? Jak se zorientovat na trhu práce těsně po ukončení studia? A jak získat přehled o aktuálních trendech? To vše se studenti mohou dozvědět již brzy na READYCON-u.

Změny na trhu práce a jejich vliv na uplatnění mladých lidí

Přestože nám technologický pokrok usnadňuje každodenní život, má přímý dopad na organizaci společnosti a trh práce není výjimkou. Průmysl 4.0, bio-inženýring, decentralizované finance a mnohé další trendy mění potřeby zaměstnavatelů, kterým se lidé hledající práci musí co nejrychleji přizpůsobit.

Poznatky a schopnosti, které se ještě před pár lety považovaly za výhodu, se dnes změnily na samozřejmost a do seznamu požadovaných dovedností neustále přibývají nové. Podíváme-li se na to pragmaticky a s klidnou hlavou, taková změna na trhu práce nám zároveň otevírá nové příležitosti.

Možnost naplno uplatnit svůj potenciál či pracovat na inovativních projektech je něco, co dokáže v mladých lidech vzbudit zájem, motivovat je k proaktivnímu přístupu k práci a v neposlední řadě eliminovat stereotyp. Právě rutina a nezáživnost práce může často vést k frustraci. Naopak rychlý posun vpřed a potřeba zdokonalovat své schopnosti je hnacím motorem úspěchu.

zdroj: Unsplash.com

Vstup do pracovního života vs. studentské časy

Mnoho studentů zažívá na konci školní docházky nejistotu. Ačkoli je jistý respekt ze změny životní situace zcela přirozený, je třeba jim včas poskytnout dostatek informací a potřebných nástrojů, aby jejich strach nevycházel z nejistoty a nevědomosti, ale ze vzrušení před novým životním obdobím.

READYCON Slovensko 2021 ukázal, že tato akce má pro studenty a mladé lidi smysl nejen na Slovensku, ale i v sousedních zemích. Během příprav prvního ročníku akce v České republice se důležitým krokem stala podpora hlavního mediálního partnera Rádia Impuls, díky čemuž se o této jedinečné příležitosti dozví široká veřejnost.

„Pro dosažení ještě lepšího propojení odborníků na trhu práce se studenty jsme přímo oslovili všechny střední školy v Česku. Naším cílem je, aby každý končící student vstupoval na trh práce připravený a odhodlaný. Je nesmírně důležité, aby jejich příprava začala ještě během studia, a proto jsme velmi rádi, pokud zájem vidíme i přímo u představitelů středních škol,“ doplňuje Dominik Hamaj, spoluzakladatel projektu.

zdroj: Unsplash.com

Program akce se soustřeďuje na odbornost témat

S cílem poskytnout komplexní soubor potřebných informací se READYCON Česko 2022 bude zaměřovat na tři hlavní okruhy. Na úvod si řekneme, kam se ubírá trh práce u nás i ve světě, následně během odborných relací představíme trendy v různých odvětvích a závěr bude zahrnovat popis dovedností, bez kterých se neobejdeme ve 21. století.

Oblast obchodu a služeb již dlouhodobě nabízí progres a řadu pracovních příležitostí. Zákaznická zkušenost se prolíná celou společností i jednotlivými procesy od sběru dat, vývoje až po klientský servis. Jak nad ní přemýšlí a jak s ní pracují v Raiffeisenbank přiblíží Ondřej Borkovec, Kateřina Dlabolová ale i další kolegové z oblastí vývoje, HR, pobočkové sítě i IT. A zároveň prozradí, o jaké lidi v bance v současné době stojí a proč je super být u toho zrovna v Raiffce.

Jak vypadá běžný den v autoprůmyslu 4.0, nebo co znamená elektronická architektura budou základní témata odborné relace s názvem Trendy v elektrotechnice. Během tohoto pořadu se však dozvíme i o možnostech využití moderních technologií při skladování plynu či na tvorbu udržitelného vzdělávání v Angole.

zdroj: Unsplash.com

Vliv moderních technologií je nepřehlédnutelný ve sféře zdravotnictví. Trendy, jako jsou genové inženýrství, implementování inovací ve farmaceutickém průmyslu či informační technologie v lékařských oborech, jsou pilířem nejen relace o zdravotnictví, ale i zdravotnictví budoucnosti jako takového.

Jsme součástí čtvrté průmyslové revoluce. Industry 4.0? Využívání 3D tisku, hledání způsobů, jak vytvořit čistší a udržitelnější budoucnost, ale i cesty k technologiím příští generace tomu jednoznačně nasvědčují. Více se studenti dozví během relace Trendy ve strojírenství.

Téma budoucnosti financí se v posledních letech skloňuje čím dál tím více. Digitální bankovnictví se prakticky stalo součástí života každého z nás. Reformuje se také oblast účetnictví a daňového systému. Slova jako kryptoměna nebo fintech se začínají skloňovat v každodenním slovníku lidí. Kam se tedy bude ubírat budoucnost finančních služeb? Na tuto problematiku se blíže podíváme během pořadu Trendy ve financích.

Již zmiňovaná čtvrtá průmyslová revoluce přímo ovlivní i oblast stavebnictví. V další relaci akce READYCON Česko 2022 bude představena problematika digitalizace v dopravním stavitelství, budoucnost smíšené reality, ale i fenomén inteligentních a odolných míst budoucnosti.

Sedmou možností je pořad, který účastníky provede trendy v informačních technologiích. Tento sektor se dotýká více odvětví od nových technologií v automotive software, přes cloudová řešení až po budoucnost herního průmyslu, AI a blockchain technologii.

Jak na klíčové kompetence budoucího světa práce? Odbornice z ManpowerGroup Lenka Vokáčová, se zaměří na měkké dovednosti, které jsou nezbytné pro budoucnost, a konkrétní tipy pro jejich zlepšení či správné uplatnění.

zdroj: Unsplash.com

Jak bude probíhat READYCON Česko 2022?

Hybridní formát konference umožňuje spojit studenty s odborníky a úspěšnými Čechy působícími v rámci různých koutů naší země, ale i zahraničí. Neoddělitelnou oporou bude i letos společnost Slido. Díky aplikaci Slido budou součástí jednotlivých řečnických vstupů také interaktivní prvky, které studentům umožní reagovat na prezentovanou problematiku.

Na závěr online vysílání proběhne soutěž o hodnotnou elektroniku, která se studentům na jejich cestě za úspěšnou kariérou určitě bude hodit.

Jsi už „ready“ na READYCON Česko 2022? Všechny potřebné informace a podrobný program jsou zveřejněny na webové stránce projektu.

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější