Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brexit: Tak daleko, tak blízko! Pozítří, v dubnu, v květnu, později, nebo nikdy? Zbývají dva dny a poslanci teprve uvidí

Za pět minut dvanáct. Brexit je dnes zatím stále ještě naplánovaný na tento pátek 23.00. Ilustrační foto: Pexels
Za pět minut dvanáct. Brexit je dnes zatím stále ještě naplánovaný na tento pátek 23.00. Ilustrační foto: Pexels

ANALÝZA: Do odchodu Británie z EU zbývají pouhé dva dny. Stále ještě totiž platí datum brexitu pátek 29. 3. Parlament nejprve musí dát vládě souhlas datum upravit. Dnes také bude nezávazně hlasovat o různých variantách odchodu (i neodchodu) a situaci po něm.

Jak se má situace k dnešnímu dopoledni:

  1. Stále platí, že brexit nastane pozítří (v pátek) ve 23 hodin britského času (o naší půlnoci). Aby se to v souladu s dohodou v rámci EU o odložení brexitu změnilo, musí s tím nejprve souhlasit britský parlament a oznámit to vláda. To se může stát už dnes. Jinak je v pátek v noci konec, takzvaný tvrdý brexit.
  2. Pokud bude brexit odsunut, záleží, jaký další postup parlament a vláda zvolí. Pokud bude tento týden konečně schválena dohoda s ostatními státy EU o situaci po brexitu, bude jeho novým datem 22. květen (den před začátkem voleb do Evropského parlamentu). A z toho vyplývá, že by to byl kontrolovaný brexit, takzvaný měkký.
  3. Pokud dohoda schválena nebude,

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější