Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O původu zla. Evoluční výklad násilí a válek

Buča, Ukrajina 2022. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Buča, Ukrajina 2022. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Esej o odvrácené (i ušlechtilé) straně našeho chování.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Člověk je mimořádně kooperující tvor.

Pokud bychom nespolupracovali – často s úplně cizími lidmi –, lidstvo by nikdy neletělo na Měsíc, neexistovala by Mezinárodní vesmírná stanice ani chytrý telefon v naší kapse.

Pouze díky spolupráci jsme tak úspěšný živočišný druh a vykonali jsme věci, které bychom jako jednotlivci nikdy nedokázali.

Jenže naše chování má i odvrácenou stranu. Zvěrstva páchaná ruskými vojáky na obyvatelstvu v Mariupolu, Buči a jinde na Ukrajině nás nutí zamýšlet se nad původem zla.

Proč jsou lidé násilní, vedou války a ubližují nevinným?

Agresivita napříč živočišnou říší

Neexistuje žádný živočišný druh, který by vymyslel plynové komory nebo koncentrační tábory.

Pouze lidé investovali svůj um do toho, aby vymysleli skřipce, španělské boty nebo narážení na kůl, aby svým obětem způsobili nevídané utrpení.

Na druhé straně násilí nacházíme napříč živočišnou říší. Odhaduje se například, že až 17 procent úmrtí některých druhů lemurů je následkem násilí.

Podle studie zveřejněné v roce 2016 v časopise Nature 0,3 procenta savců zemře po útoku člena stejného druhu. Mezi primáty – kam patří i lidé – jde až o dvě procenta.

Válka v Gombe

Pokud chceme – alespoň zčásti – porozumět původu lidského násilí, je třeba se podívat do živočišné říše.

Naším nejbližším příbuzným je šimpanz a náš společný předek žil na Zemi před zhruba pěti až sedmi miliony let. Sledovat šimpanze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Esej

Příroda

V tomto okamžiku nejčtenější