Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Scénáře pro druhé kolo prezidentských voleb: Babiš má šanci jen za jediné konstelace

Šance Andreje Babiše ve druhém kole prezidentské volby nejsou podle výzkumníků vysoké. Kresba: Petr Polák pro Deník N
Šance Andreje Babiše ve druhém kole prezidentské volby nejsou podle výzkumníků vysoké. Kresba: Petr Polák pro Deník N

Součástí velkého prezidentského výzkumu společnosti STEM/MARK pro Deník N je i analýza třinácti možných duelů druhého kola prezidentské volby. Výzkumníci kromě jiného zjišťovali i rozložení sil, pokud by kandidovala Alena Schillerová, o níž Andrej Babiš také mluvil jako o možné kandidátce. Duely sice mají i ženskou favoritku, Schillerová to ale není.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Necelé tři měsíce před prezidentskými volbami se postupně vyjasňuje, které osobnosti se budou reálně snažit přesvědčit miliony voličů, že by právě ony měly zasednout na dalších pět let na Pražském hradě. Výzkumníci se tak postupně zaměřují na sondování, jak by si v přímých duelech ve druhém kole vedli favorité voleb.

Výzkum STEM/MARK se kromě již tradičního zjišťování rozložení sil mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem zaměřil i na další kandidáty. „Testovali jsme třináct hypotetických duelů. Definovali jsme to jako souboje hlavních favoritů,“ popisuje za agenturu Jan Burianec.

Do těchto třinácti klání se zařadili Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Josef Středula a Alena Schillerová. Jak by si proti sobě vedli?

Nejsilnější pozici pro případné prezidentské duely má nyní, tedy zhruba tři měsíce před volbami, Petr Pavel. Ten by podle výzkumu zvítězil v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější