Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po vraždě v Bratislavě zvažují tamní politici pro Slovensko převratnou změnu: partnerské soužití

Vzpomínkový pochod za Juraje a Matúše zavražděné před gay barem Teplárna zaplnil v pátek bratislavské Náměstí SNP. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Vzpomínkový pochod za Juraje a Matúše zavražděné před gay barem Teplárna zaplnil v pátek bratislavské Náměstí SNP. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Slovensko na rozdíl od České republiky, která diskutuje o možném zavedení manželství pro všechny, nemá ani institut registrovaného partnerství. Aktuální návrh strany Svoboda a solidarita, která nedávno přešla z vlády do opozice, se ale ani registrovaných partnerství netýká; přináší nicméně pro Slovensko převratný institut partnerského soužití. Má být pro páry bez ohledu na pohlaví a má umožnit oprávnění pro dědění, pro nahlížení do zdravotní dokumentace a pro nároky, jako je ošetřovné.

Po středeční vraždě dvou mladých lidí z nenávisti k lidem z menšin LGBTQ zváží slovenští poslanci podporu jejich problematiky už tento týden. V parlamentu je totiž návrh strany SaS, který novelou Občanského zákoníku řeší ukotvení institutu partnerského soužití.

O víkendu se ukázalo, že k SaS se přidá i další opoziční strana, dlouhodobě nejpopulárnější Hlas expremiéra Petra Pellegriniho.

O hlasování pro návrh podmínečně hovoří i předseda vládní strany Jsme rodina a Národní rady (parlamentu) Boris Kollár – chce ale ještě nechat právníky prověřit, zda by takový návrh neotevřel cestu ke sňatkům LGBTQ lidí.

Klíčový může být postoj největšího poslaneckého klubu vládní strany OLaNO premiéra Hegera a předsedy Matoviče, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější