Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel Josef Somr. Výpravčí z Ostře sledovaných vlaků i Servác ze Tří veteránů

Herec Josef Somr na snímku z roku 2019. Foto: ČTK / Kateřina Šulová
Herec Josef Somr na snímku z roku 2019. Foto: ČTK / Kateřina Šulová

Rodák z jihomoravského Vracova ztvárnil desítky filmových i divadelních rolí. Zemřel ve věku 88 let.

Josef Somr se narodil roku 1934 jako prostřední ze tří bratrů. Z rodného Vracova zamířil nejprve na gymnázium v Kyjově a posléze na herectví na brněnské JAMU.

Rodiče měli malé hospodářství a malý Josef na něm už od útlého dětství musel pomáhat. Otec, původní profesí truhlář, si našel místo na dráze a postupně prošel všemi profesemi, až se stal výpravčím. „Jeho syn se tak mohl důvěrně seznámit s prací ve skladišti, depu i ve stanici. Josef Somr záhy dokázal přestavovat koleje nebo stavět návěstidlo. Tyto zkušenosti se mu později hodily, když natáčel svůj nejslavnější film – Ostře sledované vlaky,“ píše se v Somrově biografii na webu ČSFD.

Herecká studia Somr zakončil v roce 1956, načež působil v divadelních angažmá v Českém Těšíně, v Brně a v Pardubicích. Jeho herecké nadání v roce 1965 zaujalo režiséra Jana Kačera, který Somra přivedl do právě zakládaného Činoherního klubu v Praze. Rok na to získal syn výpravčího roli v již zmíněném oscarovém filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky.

V 60. letech si Somr zahrál v dalších oceňovaných snímcích, jako byly Soukromá vichřice, Údolí včel nebo Smuteční slavnost. Oceňován byl především za hlavní roli ve stejnojmenné adaptaci Kunderova románu Žert. V ní ztvárnil zatrpklého intelektuála Ludvíka Jahna, který se mstí za křivdy způsobené v 50. letech.

V roce 1978 přestoupil Somr na popud režiséra Miroslava Macháčka do Národního divadla a stal se jedním z pilířů souboru. Pokračoval ve filmové kariéře, objevil se v pohádkách Deváté srdce nebo ve Třech veteránech, kde vystupoval v roli Serváce. Z komedií rodák z Vracova bodoval třeba v roli komického učitele ve snímku Páni kluci nebo sklerotického gymnaziálního profesora Ječmena v Kleinově pětidílné filmové sérii o básnících.

Za roli v Hrubínově Romanci pro křídlovku na prknech Národního divadla získal cenu Thálie pro rok 1997. V roce 2001 převzal druhou za představení Gin Game, které vytvořil v pražské Viole spolu s Blankou Bohdanovou. V roce 2005 obdržel z rukou prezidenta republiky za svou celoživotní práci medaili Za zásluhy. Před 10 lety navíc Josef Somr obdržel Českého lva za přínos tuzemské kinematografii.

„V roce 2002 odešel znechucený nekoncepčností Národního divadla do důchodu a vzápětí ho postihl akutní zánět slinivky, který vedl k náročné operaci a v následujících letech omezil jeho pracovní nasazení,“ píše se na Somrově profilu na ČSFD.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Divadlo

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější