Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dva dny do prezidentských voleb žije kyjevský majdan politikou i recesí, kandidáti ale musejí oslovit i sídliště

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

O vysokou estetickou úroveň letošní prezidentské předvolební kampaně na Ukrajině se postarala veteránka prezidentských klání Julie Tymošenková. Její tvář je v Kyjevě i dalších ukrajinských městech nejvíc vidět, a protože se stylistům dílo dost povedlo, je to ta příjemnější stránka boje o ukrajinský trůn. Přinášíme galerii fotografa Deníku N.

Julie, jak jí na Ukrajině říkají její obdivovatelé i odpůrci, bude v neděli pokoušet štěstí potřetí. Poslední průzkumy by jí ale přece jen nějaké vrásky na čele mohly vytvořit – zdá se, že druhé kolo bude čistě mužskou záležitostí a utkají se v něm naprostý politický outsider, komik a televizní showman Volodymyr Zelenskyj a současná hlava státu Petro Porošenko.

Jak vyplývá ze společného sociologického výzkumu ukrajinského fondu Demokratické iniciativy a Kyjevského mezinárodního institutu sociologie, pro Zelenského je nyní ochotno hlasovat skoro 29 procent ukrajinských voličů.

Porošenkovi svůj hlas hodlá dát 19 procent, Julii překvapivě jen 13 procent. Pravda, některé jiné průzkumy rozdíl mezi Tymošenkovou a současným prezidentem předpovídají nepatrný, a tak to hlavní, co charakterizuje atmosféru bezprostředně před prezidentskými volbami, je nepředvídatelnost.

Novináři a politologové si libují a dokonce s neskrývanou pýchou hodnotí nemožnost předpovědět v tuto chvíli naprosto cokoliv jako hlavní a pozitivní odlišnost od ruské politické reality: tam je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajina

Ukrajinské prezidentské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější