Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ředitelka vyhodila učitele za „lajky“ na Instagramu. Zmizela legrace, všichni se bojí, tvrdí studenti

Na brněnské střední škole umění a designu panuje napjatá atmosféra. Foto: ČTK
Na brněnské střední škole umění a designu panuje napjatá atmosféra. Foto: ČTK

Brněnská střední škola umění a designu se bouří proti rozhodnutí ředitelky vyhodit tři zaměstnance za to, že na Instagramu označili několik příspěvků na anonymním profilu srdíčkem „líbí se mi“. Profil, který je dnes už zrušený, obsahoval karikatury ředitelky a kritizoval poměry na škole po jejím nástupu do vedení. Za dva vyhozené učitele a správce sítě se v petici postavilo víc než 600 lidí, Jihomoravský kraj jako zřizovatel chce situaci urovnat. Ve škole se podle studentů změnily poměry a vládne v ní prý atmosféra strachu.

Je 30. srpna 2022, konec prázdnin, nový školní rok je za dveřmi. V osm hodin ráno si ředitelka Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno Petra Černínová volá postupně do kanceláře dva zaměstnance. Učitelka tělocviku a občanské výchovy Petra Nosková i správce počítačové sítě Tomáš Chalupa na škole pracují přes deset let. Oba říkají, že netušili, proč si je ředitelka pozvala.

V ředitelně na ně čeká pět lidí. Kromě Černínové i tři její zástupci a právník, který se představuje jako Odehnal. Před Noskovou i Chalupu položí dva papíry. Výpověď z pracovního poměru a dohodu o jeho ukončení. Mají si podle jejich slov vybrat: buď půjdou po dobrém, nebo po zlém.

Ve výpovědích, které má Deník N k dispozici, se píše, že oba postupovali „v rozporu se zájmem školy mimo jiné na příznivém ovlivňování morálky a zdravého vývoje žáka, na zachování veřejné pověsti a prestiže školy, resp. na zachování zásad vzájemné úcty, respektu a názorové snášenlivosti“. Nosková si v dokumentu přečte, že navíc pochybila jako metodička prevence.

„Právník mi vysvětlil, jaké důsledky bude mít výpověď, že budu nezaměstnatelná, nebudu mít peníze,“ popisuje Nosková Deníku N. Totéž podle svých slov zažil i Chalupa. „Řekl mi, že to budu mít zapsané v zápočtovém listě, že si nebudu moct jít na pracovní úřad pro podporu a kdesi cosi,“ vzpomíná.

Oba zaměstnanci odmítají výpověď i dohodu podepsat a dožadují se přítomnosti právníka. Na to prý slyší jednoduchou odpověď: Ne.

Totéž se opakuje i toho dne odpoledne, kdy přijde do kanceláře ředitelky třetí zaměstnanec Michal Maruška. Učitel animace ale dohodu podepisuje.

Vyhazov tří pracovníků školy má jednoduchý důvod. Všichni tři totiž během prázdnin „olajkovali“ satirické obrázky na Instagramu, které se strefovaly do ředitelky a jejích manažerských schopností. Černínová to považuje za podporování kyberšikany.

Učitelé se podle výpovědi dopustili „závažného porušení povinnosti zaměstnance“ nejen tím, že nijak nezasáhli a existenci stránky ředitelce neoznámili, ale že svými srdíčky příspěvky v podstatě schvalovali.

Nos jako Pinocchio

Satirický profil s názvem „pi.riditelka“ už neexistuje. Na Instagramu se objevil v červnu a dodnes se neví,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější