Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putinova pomsta vyvolala v Rusku extázi. Diktátor chtěl vyděsit Ukrajince, sám je v panice

Zdravotník po ruském útoku v Kyjevě. Foto: Roman Hrycyna, ČTK/AP
Zdravotník po ruském útoku v Kyjevě. Foto: Roman Hrycyna, ČTK/AP

Putin se rozhodl raketami zaútočit na ukrajinská města. Se strategií to nemá nic společného, spíše s pomstou, píše Ekaterina Kanakova ze zakázané stanice Echo Moskvy. A kdo dokáže zbavit svět jaderného vydírání?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Putin ze zoufalství zcela ztratil schopnost racionálně uvažovat. Člověk nemusí být vojenský expert, aby pochopil, že masivní raketové útoky na ukrajinská města pouze zvýší dodávky zbraní na Ukrajinu, což ji zase o něco více přiblíží k vítězství na frontě. Jak uvedla ruská novinářka Julija Latyninová: „Putin utratil 400 milionů dolarů v raketách za to, aby Biden slíbil Ukrajině dodávky moderních systémů protivzdušné obrany. Velký stratég.“ (400 milionů pouze za jediný den.)

Ano, se strategií to nemá nic společného, spíše s pomstou. Ale za co se mstí? Za Krymský most, za neúspěchy na frontě, za neúspěšnou mobilizaci nebo za odmítání vyjednávat? Zaznívá také názor, že se takto sofistikovaně ujal funkce armádní generál Sergej Surovikin. Přesuňme se do okamžiku, kdy se Vladimir Putin po bombovém útoku na Krymský most setkal se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější