Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vokolkův magický román Dominový efekt představuje historii jako jeden velký špionážní labyrint

Obálka knihy.
Obálka knihy.

Václav Vokolek je se svou obsáhlou románovou novinkou na dosavadním vrcholu tvůrčích sil. Vytvořil znepokojující dílo.

Nový román Václava Vokolka Dominový efekt je impozantní – vzhledem, rozsahem, záběrem i ambicí. Zrcadlí se v něm také autorovy minulé knihy, zejména ezoterické průvodce po Čechách, knihy o krajině či texty věnované dějinám Čech. „Zrcadlí“ neznamená, že lze jimi Dominový efekt vysvětlit. Nelze, Vokolkův nový román je kniha, jež čerpá z mnoha zdrojů, ale tím hlavním jsou obrovská narativní energie, vypravěčský talent, hravost a zároveň obdivuhodné vzdělání autora.

„Všechno je možné a ničemu se nedá věřit,“ čte čtenář na úvodní stránce románu a má pocit, že je vržen do mytického světa. Ale jen na chvíli, protože záhy se ocitne na dějepisné horské dráze: tu je v devatenáctém století, tu v budoucnosti, do toho epizody z doby stalinistické a normalizační. Vypravěč je uhrančivý, ale zároveň tak trochu kejklíř: sotva se čtenář začte do epizody situované v konkrétním čase, následuje střih a skok jinam.

Nutno zdůraznit, že tyto přeskoky překlenují staletí. Jejich střídání nemá přesnou logiku, spíše básnický rytmus, jenž je kořeněn leitmotivy v podobě pohledu do ženského výstřihu (na rovině vizuální) nebo poznámkami o nahodilosti a křehkosti „dějin“ („To si zapamatuj, Bryxi. To je základní krycí manévr. Skartování. Důsledná likvidace paměti. Cílené deformace skutečnosti. Tomu se říká dějiny“; anebo „V pohraničním městě, které se jen pomalu osidlovalo, se dokonale ztratil. Soustavně se tu vymazávala minulost, to mu vyhovovalo. Ničily se německé pomníky, vyvracely se hroby, pálily knihy tištěné švabachem. Minulost byla zakázaná. Německy mluvící obyvatelé tu nikdy nežili.“)

Český magický realismus

Vokolkův román je zvláštní, českou verzí magického realismu, jež v kontextu české prózy působí trochu cize, ale to je jeho výhoda. A v kontextu magického realismu globálního naopak těží z originality, která pramení z několika faktorů:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější