Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Na Slovensku vraždila nenávist

Při útoku v Bratislavě zemřeli dva lidé. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Při útoku v Bratislavě zemřeli dva lidé. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Mrtví po střelbě před bratislavským barem jsou zřejmě obětí osamoceného šílence. Za útok ale nesou část odpovědnosti také slovenští politici, kteří rozdmýchávají nenávist vůči LGBTQ+ komunitě.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Úšela.

I slova jsou zbraň

Po včerejší střelbě v bratislavském baru Teplárna zemřeli dva mladí muži a do nemocnice byla převezena zraněná servírka. Pravděpodobného útočníka našla policie dnes ráno mrtvého. Zřejmě jde o devatenáctiletého Juraje K., který se ještě včera večer k útoku přihlásil na internetu a posléze se nejspíš sám připravil o život.

Pár hodin před střelbou mladík zveřejnil 65stránkový dokument. Šlo o rasistický manifest namířený vůči Židům a LGBTQ+ lidem. Útok tak měl zjevný homofobní motiv. Střelec se navíc ve svém obsáhlém textu vyznal z obdivu k ultrapravicovým masovým vrahům Andersi Breivikovi, Brentonu Tarrantovi, který zaútočil na mešity na Novém Zélandu, nebo Paytonu Gendronovi. Ten letos v květnu zabil deset lidí v americkém Buffalu.

Tyto atentátníky lze zařadit do kategorie takzvaných incelů, typicky mladých osamocených mužů, kteří žijí v nedobrovolném celibátu a kteří svou osobní frustraci občas proměňují ve vražedné běsnění. Řada z nás měla možná pocit, že útoky podobných šílenců se našim končinám vyhýbají. To ale zjevně neplatí.

Předcházet podobným akcím osamocených střelců přitom bývá těžké – právě proto, že jednají osamoceně a nesdružují se ve větších skupinách extremistů, kterých by si bezpečnostní složky mohly snadněji všimnout. Zatím nevíme, jak přesně to bylo s Jurajem K., ale podle prvních indicií se choval právě jako incel. Navenek tedy zřejmě žil sice podivínským, ale bezúhonným životem, aby po letech nenávistných úvah mohl realizovat svůj cíl.

Byla vůbec nějaká šance zabránit tomu, aby muž naplněný nenávistí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější