Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Útočníkův manifest jednoznačně vychází z neonacistických materiálů, říká politolog k vraždě u gay baru

Anonymní twitterový účet, který se přihlásil k útoku u gay baru v centru Bratislavy, při kterém zemřeli dva lidé. Reprofoto: Deník N
Anonymní twitterový účet, který se přihlásil k útoku u gay baru v centru Bratislavy, při kterém zemřeli dva lidé. Reprofoto: Deník N

Podezřelý z útoku u bratislavského gay baru, kde zemřeli dva lidé, před střelbou zveřejnil manifest proti Židům a LGBTQ+ lidem. „Z mého pohledu to plně odpovídá charakteristice neonacistické scény i způsobu, jakým jsou psány manifesty,“ řekl ve Studiu N politolog Jan Charvát, který se věnuje extremismu, krajní pravici a subkulturám.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Jaká byla útočníkova motivace.
  • Z jakých materiálů vychází extremistický manifest.
  • Co se těmto lidem odehrává v hlavě.
  • Jakou roli v rozdmýchávání nenávisti hrají politici.
  • Jaký bude mít vražda dopad na LGBTQ+ lidi.

K útoku u gay baru v Bratislavě se přihlásil anonymní účet, který sdílel šedesátistránkový manifest. Měli jsme možnost jej pročíst. Je z něj jasná motivace, proč útočník zastřelil dva lidi?

Motivace je tam velmi zřetelně popsaná. Politologickým jazykem ji bychom bohužel mohli označit za jednoznačně neonacistickou. Toto slovo se v manifestu sice přímo neobjeví, ale vidíme tam naprosto jasné odkazy na teorii ZOG (konspirační teorie Zionist occupation government, pozn. red.), jsou tam odkazy na útočníka z města Christchurch (v roce 2019 tam pravicový extremista zabil desítky lidí ve dvou mešitách, pozn. red.), jsou tam odkazy na Davida Lanea, což je ideolog teroristické neonacistické organizace ze Spojených států.

A je to celé postavené na představě výjimečnosti bílé rasy, která je údajně extrémně ohrožená Židy. Ti se prý snaží zničit naše evropské postavení přes několik pomůcek, z nichž jednou je morální degenerace, která se odráží mimo jiné v existenci gay barů.

Jinými slovy byl ten člověk pod vlivem extrémní ideologie?

Ten manifest úplně jednoznačně vychází z nejklasičtějších nacistických a současných neonacistických materiálů.

Na první straně dokumentu se objevuje rasistický symbol černé slunce. Co to znamená?

To je symbol černého řádu SS, někdy se mu říká schwarze sonne. Je to symbol, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Slovensko

Studio N

Podcast Studio N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější