Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

LGBTQ jsou lidé. Ne terč. A to ani zesměšňování a stereotypů

LGBTQ lidé čelí stereotypizaci, zesměšňování, lžím a klišé. To jsou jednotlivé kořeny, z nichž vyrůstá nenávist. Ilustrační foto: Adobe Stock
LGBTQ lidé čelí stereotypizaci, zesměšňování, lžím a klišé. To jsou jednotlivé kořeny, z nichž vyrůstá nenávist. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Jana Moláčka: Fanatik zavraždil v Bratislavě dva mladé lidi. Opravdu si někdo myslí, že nenávist k LGBTQ komunitě, která ho k odpornému zločinu přivedla, se v jeho hlavě vylíhla sama od sebe? Že nehrály žádnou roli všechny ty tisíce demagogických, populistických, pohrdavých a nenávistných lží, které denně na adresu této menšiny zazní a které přecházíme s pokrčením rameny jako „jiné názory“?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dvojnásobná vražda otřásla nejen Slovenskem. Také v Česku vyvolala zděšení. Vrah ve středu večer plánovitě a chladnokrevně vstoupil se střelnou zbraní do baru, který si dlouho dopředu vytipoval. Scházeli se v něm lidé z bratislavské LGBTQ komunity, cítili se tam v bezpečí. Jenže tento pocit byl klamný. Střelba na místě ukončila život dvou mladých mužů, jedna žena skončila se zraněním v nemocnici.

Pachatel uprchl, a než ho policie objevila mrtvého, stačil se svým obětem a jejich blízkým ještě vysmát. „Necítím žádnou lítost, není to zvláštní?“ napsal na Twitter po činu.

Podle prvních, policií v době psaní komentáře ještě nepotvrzených informací byl pachatelem syn politika, který dříve kandidoval za konzervativní a nacionalistickou stranu Vlast někdejšího ministra spravedlnosti a soudce Štefana Harabina.

Vrah svůj čin dlouho plánoval a na sociální síti pod anonymním pseudonymem minimálně velmi významně naznačoval, k čemu se chystá. V srpnu se vyfotografoval před klubem Teplárna, který si zvolil za cíl. Sdílel příspěvky, v nichž oslavoval „rasu“ a zvažoval, zda při „operaci“ zemře.

Zvedla se proto i vlna kritiky obviňující policii a tajné služby, že činu nezabránily. Ta má ale špatného adresáta.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Názor

Česko, Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější