Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Doživotní osmašedesátník, jenž po návratu z emigrace žehral na intelektuální lenost zleva i zprava

A. J. Liehm (1924–2020). Foto: ČTK
A. J. Liehm (1924–2020). Foto: ČTK

Seriál Česká inteligence 20. století: Na začátku přesvědčený komunistický dogmatik v průběhu padesátých let zjišťoval, že ideologie, které se upsal, nefunguje. Pod vlivem levicových spisovatelů ze Západu, s nimiž se často přátelil, vykonal v šedesátých letech pro demontáž onoho dogmatického socialismu tolik jako málokdo.

A k roku 1968 jako ke své a generační hvězdné hodině se A. J. Liehm (1924–2020) nepřestal vracet ani později v exilu. Celoživotní přesvědčený socialista. Frankofil. Kulturní Evropan, přesvědčený, že role intelektuálů při polidšťování společnosti je nezastupitelná – ale že se ti čeští, zvlášť po roce 1989, flákají.

Vyrůstal za války, kdy nebyla možnost se vzdělávat, ale protože měl jako syn pražského advokáta peníze, využil čas k tomu, že se do roku 1945 soukromě naučil brilantně nejenom německy, ale i francouzsky. V roce 1945, když se přihlásil na nově založenou Vysokou školu politickou a sociální, proto začínal z úplně jiné startovní čáry než většina ostatních. Což ocenil i E. F. Burian, který tehdy právě dostal přidělený svůj vlastní týdeník, Kulturní politiku, a přibral Liehma jako člena redakce.

Když bylo Liehmovi pětadvacet, byl už schopným a často publikujícím novinářem, prominentním svazákem i členem KSČ, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější