Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„A rodičům řekněte, ať mě volí.“ Jak se Janeček s pomocí matematického penicilinu chystá na kolaps civilizace

Karel Janeček dětem v Třebíči představil svou karetní hru. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Karel Janeček dětem v Třebíči představil svou karetní hru. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Karel Janeček tři měsíce před volbami věří, že se může stát prezidentem. Navzdory všem průzkumům, které mu nedávají velké šance. Deník N s kandidátem strávil jeden předvolební den, v jehož průběhu poodhaluje, jak chce změnit českou společnost.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Těšíte se na Mathesso?“ zeptá se Karel Janeček sálu plného dětí. „Ne, jo, ne,“ překřikují se žáci prvního stupně.

„Díky Mathessu se všechny děti na světě naučí počítat a budou mít rády matematiku. Kdo z vás má rád matematiku? Zhruba polovina, jak tak koukám. Zeptám se vás ještě na konci a uvidíme, jestli se něco změnilo,“ říká miliardář a vysvětluje pravidla své hry.

Nacházíme se v komunitním centru v Třebíči a ne, není to reklamní akce na prodej karetní hry, ale prezidentská kampaň.

„Je to součástí kampaně, ale probíhalo by to i tak, protože chceme Mathesso do každé školy. Odpoledne bude debata s lidmi, kteří mě podporují. Zároveň se snažím motivovat, aby přišli i lidé, kteří mě hejtí. Mohl bych jim například říct, v čem se v názoru na mě mýlí,“ vypráví Janeček.

Janeček má jednu nezpochybnitelnou schopnost – umí zaujmout. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Princip jeho hry je jednoduchý – jedná se o matematické pexeso. Na obou stranách kartiček jsou čísla, na jedné na bílém pozadí, na druhé v různých barevných kombinacích. Obě strany spolu souvisí a učí děti násobky, prvočísla nebo mocniny.

Kandidát na prezidenta dětem vysvětluje, že kromě trénování paměti a matematických znalostí mohou přemýšlet i nad taktikou – oproti klasickému pexesu si často mohou dopočítat, kde by číslo, které hledají, mohlo být.

Janeček je svou hrou nadšen a nebojí se vzletných přirovnání. „Mathesso je úžasný nástroj. Někteří lidé mi vyčítají, že o tom mluvím jako o všeléku, jenže je to pravda. Je to tak revoluční nástroj, že může spravit všechno, jakmile se bude implementovat. Není to namyšlenost. V historii jsme měli podobnou věc –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější