Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když jsou ženy odvážnější než muži

Mladé Íránky dnes bojují proti budoucnosti, ve které bude mít íránský režim nadále pod kontrolou jejich těla. Foto: Markus Schreiber, AP/ČTK
Mladé Íránky dnes bojují proti budoucnosti, ve které bude mít íránský režim nadále pod kontrolou jejich těla. Foto: Markus Schreiber, AP/ČTK

Komentář Martina M. Šimečky: V Íránu se mladé ženy bouří proti režimu doma, zatímco v Rusku mladí muži utíkají za hranice.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Diktatury vypadají stabilně, dokud se jednoho dne náhle nezhroutí. Demokracie zase vypadají na zhroucení každý den, a přesto jsou stabilní.

Pády diktatur nelze předvídat, ale vždy se stanou po nepředvídatelné události. V Íránu takovou může být smrt mladé ženy Mahsy Amíníové, kterou mravnostní policie před třemi týdny ubila, neboť podle ní nebyla předpisově zahalena. Od té doby už zemřely při protestech desítky, možná stovky lidí a hněv mladé generace se šíří jako oheň.

Takto padl i komunistický režim v Československu, když v roce 1989 mlátil mladé lidi. A takto padl i Robert Fico, když jeho mafiánský režim sáhl na životy dvou mladých lidí, Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka.

V okamžiku, kdy diktatura sáhne na životy a budoucnost mladé generace, ocitá se na pokraji zhroucení, neboť rozzlobí i její rodiče. Ti se před násilím moci už dávno sklonili, ale učinili tak často ve jménu lepší budoucnosti svých dětí. Když zjistí, že jejich oběť byla zbytečná a moc chce zlomit i mladou generaci, začnou se bouřit.

Nemají co ztratit

Jak píše v New York Times íránská spisovatelka Azadeh Moaveniová, slyšela o policistovi, který přišel po službě domů, a jeho matka mu řekla: „Neopovažuj se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější