Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Prezident si čas neudělal.“ Organizátoři demonstrací odnesli na Hrad petici proti vládě

Několik set odpůrců vlády přišlo na Hradčanské náměstí, odkud organizátoři odnesli na Hrad petici za její odvolání. Foto: Jan Moláček, Deník N
Několik set odpůrců vlády přišlo na Hradčanské náměstí, odkud organizátoři odnesli na Hrad petici za její odvolání. Foto: Jan Moláček, Deník N

Organizátoři protivládních demonstrací odevzdali na Pražském hradě petici vyzývající prezidenta, aby odvolal vládu Petra Fialy. Původní plán sesbírat 2,3 milionu podpisů jim ale nevyšel, nasbírali pouze zlomek. Podle ústavních expertů navíc hlava státu pravomoc na odvolání vlády nemá. Na protest, který předání petice provázel, přišlo několik set odpůrců současného kabinetu. Ti se později přesunuli z Hradčanského náměstí před Úřad vlády.

„Já jsem jednou říkal, že se těším, až budu muset vyndat z kůlny dvoukolák a jet na poštu pro petice – a ono se tak stalo. Volali mi z pošty, že toho tam je tolik, že si fakt budu muset ten dvoukolák přivézt,“ oznamoval jeden z organizátorů petice Jiří Havel minulý týden radostně ve videu na Facebooku.

Výsledek petičního snažení těsně před odnesením na Hrad ale příliš nenasvědčoval tomu, že by pro zásilky archů bylo potřeba jezdit na poštu s dvoukolákem. Organizátoři nakonec všechny zvládli odnést ve dvou kartonových krabicích a jedné papírové tašce.

Krabice a taška s peticemi, které organizátoři odnesli na Hrad. Foto: Jan Moláček, Deník N

Několika stovkám účastníků demonstrace, kteří se při té příležitosti sešli na Hradčanském náměstí, před odchodem za prezidentem oznámili, že petici podepsalo 38 tisíc lidí.

„Může to vypadat jako na první pohled malé číslo, ale uvědomme si, že jsme to společně nasbírali za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější