Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krocení internetových obrů: jak europoslanci změnili autorské právo a k čemu to povede

Europoslanec Axel Voss byl v Evropském parlamentu hlavním tahounem novely. Foto: Olaf Kosinsky, Wikimedia Commons
Europoslanec Axel Voss byl v Evropském parlamentu hlavním tahounem novely. Foto: Olaf Kosinsky, Wikimedia Commons

Po pár letech vyjednávání budou mít členské státy Evropské unie nový autorský zákon. Jednotný a uzpůsobený realitě digitální společnosti. Měl by pomoci vydavatelům médií a tvůrčím pracovníkům, zaplatit to má Google, Facebook a další platformy. Vydělá na tom společnost jako celek? To zatím neví nikdo.

Evropský parlament dnes schválil copyrightovou novelu, která může podstatně ovlivnit fungování internetu v Evropě. Hlasování je výsledkem několika let sporů a jednání, kde byly v sázce zejména obchodní zájmy amerických internetových firem a evropských médií.

Výsledek hlasování je velkým vítězstvím zastánců novely, zejména německého europoslance Axela Vos­se (CDU, v Evropském parlamentu blok EPP), který byl ve finální fázi zpravodajem novely a jejím hlavním tahounem.

Novelu schválilo plenární zasedání Evropského parlamentu dne 26. března. Pro novelu bylo 348 europoslanců, proti ní 274. (Z 21 českých europoslanců byli 2 pro, 13 proti, 5 se zdrželo a jeden se nedostavil.) O pozměňovacích návrzích, které by celý proces ještě zpomalily, se parlament rozhodl nehlasovat. V problematice copyrightu v Evropě tak nastává zásadně nová situace.

Směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, jak se přijatý předpis oficiálně nazývá, není ani zdaleka formalita. Ve hře jsou především peníze – nikdo neví kolik, ale předpokládá se, že hodně peněz. Jedním z hlavních důsledků směrnice má totiž být, že tzv. agregátoři obsahu, tedy firmy jako Google, Face­book či Seznam, budou muset platit licenční poplatky médiím, z nichž přebírají texty či obrázky.

Mezi zastánci novely jsou největší evropské vydavatelské domy. Slibují si od ní, že aspoň částečně napraví situaci, kdy agregátoři de facto parazitují

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější