Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Chtějí moc peněz.“ Jednání o plynové solidaritě s Německem stojí

Česko má s Německem dobré vztahy, o čemž svědčí i nedávná návštěva kancléře Olafa Scholze v Praze. Na plynové solidaritě se ale obě země zatím neshodnou. Foto: ČTK
Česko má s Německem dobré vztahy, o čemž svědčí i nedávná návštěva kancléře Olafa Scholze v Praze. Na plynové solidaritě se ale obě země zatím neshodnou. Foto: ČTK

Sousední unijní státy mají povinnost uzavřít dohodu o tom, že si v případě nedostatku plynu vzájemně vypomohou. Česko s Německem začaly jednat v létě, smlouva ale stále není na světě. Odkrýváme důvody a analyzujeme, co to pro tuzemsko může znamenat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Pomůžeme si navzájem se zásobováním plynem. My to pro Česko učiníme,“ slíbil při červencové návštěvě v Praze německý ministr hospodářství Robert Habeck. Podobný slib dal i jeho český protějšek Jozef Síkela (za STAN). Ministři spolu podepsali nezávazné memorandum uvádějící, že „před začátkem následující zimní sezony dokončíme dohodu o solidárních opatřeních k zajištění bezpečnosti dodávek plynu mezi našimi zeměmi“. Zmíněná závazná dohoda ale stále není hotová.

„S českou vládou stále jednáme. Česká republika chtěla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější