Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Situace se oproti druhé světové obrátila. Teď jsou fašisty, co střílejí civilisty do týlu, ruští vojáci, říká šéf TV Dožď

Tichon Dzjadko stojí v čele nejznámější ruské televize Dožď od roku 2019. Foto: archiv Dožď
Tichon Dzjadko stojí v čele nejznámější ruské televize Dožď od roku 2019. Foto: archiv Dožď

Říkat lidem, že jsou idioti, když nevěří, jaké zločiny ruští vojáci napáchali v ukrajinské Buči, nikam nevede, míní jedna z nejvýraznějších novinářských osobností současného Ruska Tichon Dzjadko, šéfredaktor nezávislé televize Dožď. Média, které skoro deset let bojuje o přežití. Televize, kterou úřady zakazovaly, vyháněly z pronajatých prostor, jejíž redaktory pronásledovaly a kterou nakonec vypudily ze země. Dnes ji stále sledují miliony Rusů.

Na co jsme se mj. ptali:

  • kdo je divák TV Dožď;
  • jak vystoupit ze své bubliny;
  • jestli je za Putina zodpovědný podobně jako ruská inteligence i Západ.

Jak se vám informuje o Rusku, ve kterém nemůžete být? Vysíláte z lotyšské Rigy a na reportáž do Moskvy si zajet nemůžete…

Nehledě na to, že stovky novinářů od začátku války opustily Rusko, včetně nás, zůstává tam dost lidí, kteří jsou ochotni s námi komunikovat a spolupracovat.

Bez uvedení jména?

Ano, ne všichni jsou ochotní zveřejňovat svá jména a tváře, ale díky nim nejsme v tak strašné situaci, v jaké bychom mohli být. Mnoho z nich pracuje v ruských regionech.

Přesto je těžké rozumět zemi, ve které nechodíte na nákupy do samoobsluhy.

Chápeme vysoké riziko toho, že se tady v emigraci trochu odtrhneme od ruské reality. Ano, necítíme vůně a pachy, neslyšíme zvuky Ruska, neslyšíme hlasy na ulicích a nejezdíme metrem ve špičce… Ale všechno si to uvědomujeme a snažíme se ruský život sledovat, neopustit ho.

Když pak vidíme reakce našich diváků, máme pocit, že jsme se od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější