Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (229. den): Podle finského majora běžná výbušnina nezpůsobí takové škody jako na Krymském mostě

Říjnový výbuch na Krymském mostě na záběrech průmyslové kamery. Tehdy ale nešlo o útok dronů, ale explozi auta naloženého výbušninou.
Říjnový výbuch na Krymském mostě na záběrech průmyslové kamery. Tehdy ale nešlo o útok dronů, ale explozi auta naloženého výbušninou.
  • Podle optimistů by útok na Krymský most mohl zásadně oslabit zásobování ruských okupačních jednotek u Chersonu.
  • Zápalná směs termit nepatří jen do slovníku konspirátorů. Podle finského majora zřejmě hrála roli i při explozích na Krymském mostě.
  • Bombardováním civilních cílů si Rusové odčerpali další zásoby přesných raket, které nedokážou nahradit.
  • Video dne – moderní dělostřelecká válka vypadá i tak, že se souřadnice místa, kam má letět, zadávají přímo do hlavice.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 10. října. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ocitnou se Rusové bez paliva? Také v dnešním díle Vývoje bojů se podíváme na víkendový útok na Krymský most. Důvody není třeba zvlášť připomínat, takže jen stručně. Výbuchy a následné poškození měly nejen psychologický efekt (útok na Putinovu nejdůležitější stavbu krátce po jeho narozeninách), ale také vojensko-taktický efekt.

Právě tyto praktické důsledky rozebírá od víkendu několik světových médií.

„Většina logistických dodávek pro jižní frontu kolem Chersonu proudí přes Krym. Poškození tohoto spojení bude mít vážný dopad na obklíčené ruské jednotky, které již nyní čelí tlaku ukrajinské protiofenzivy,“ shrnula v pondělí televize Al-Džazíra.

Bývalý britský zpravodajský důstojník Forbes McKenzie se dokonce domnívá, že útok na Krymský most může být pro ruskou logistiku větší ranou, než byly údery raketami dlouhého doletu HIMARS, které probíhaly celé léto.

McKenzieho odhad se vzhledem k současnému stavu informací zdá být možná příliš optimistický. Britské televizi Sky News také řekl, že ruské tankové a mechanizované jednotky u Chersonu se mohou brzy ocitnout bez paliva.

„Pokud nemáte naftu, nemůžete manévrovat. Pokud se Ukrajinci znovu dají do pohybu, mohou ovládnout bojiště,“ poznamenal.

Tyto a další úvahy o vojensko-taktických důsledcích jsou také reakcí na šiřitele prokremelské propagandy, kteří útok na Krymský most shodně označili za terorismus.

Účelem teroristického útoku je přitom vraždit a dosahovat teroru v zájmu politického nebo náboženského cíle. Útok na Krymský most je ale přímou součástí války. Konkrétně války, kterou rozpoutal Putin, a to i prostřednictvím této 19 kilometrů dlouhé stavby, která byla nenahraditelná už pro ruské invazní jednotky.

Vážnější poškození, než se očekávalo. Kreml již o víkendu přispěchal s oznámením, že provoz přes Krymský most byl částečně obnoven. Na most se opět začaly pouštět osobní automobily (ne nákladní, ty musí používat trajekty) a – což je pro vedení války důležitější – podle Kremlu byla obnovena i vlaková doprava.

Až do úterního rána ale Rusové neukázali žádné přesvědčivé video, které by dokumentovalo, že po Krymském mostě opět jezdí dlouhé vojenské vlaky, které tam jezdily před útokem.

Naopak se objevilo další video, které podrobněji ukazuje poškození železničního svršku.

Někteří publicisté, například americký spisovatel a bývalý příslušník speciálních sil Navy SEALs Chuck Pfarrer, o tomto videu napsali, že ukazuje vážnější poškození železniční části mostu, než jsou Rusové ochotni přiznat.

„Záběry ukazují, že vysoké teploty z hořících cisteren

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější