Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenský parlament je zablokovaný, zemi hrozí předčasné volby. Jaké scénáře jsou ve hře?

"Tarabovci" - slovenští nezařazení poslanci zvolení na kandidátce Kotlebovců Štefan Kuffa, Tomáš Taraba a Filip Kuffa. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
„Tarabovci“ – slovenští nezařazení poslanci zvolení na kandidátce Kotlebovců Štefan Kuffa, Tomáš Taraba a Filip Kuffa. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Národní rada je od minulého pátku zablokovaná. Jelikož opozice chce ukázat neschopnost koalice vládnout prostřednictvím parlamentní menšiny (poté, co někdejší vládní strana SaS přešla do opozice), schválení státního rozpočtu na příští rok je ohroženo.

Předseda vládní strany Jsme rodina Boris Kollár v neděli prohlásil, že pokud v parlamentu neprojde státní rozpočet na příští rok, je třeba se co nejdříve dohodnout na termínu předčasných voleb.

Koalice se dosud nedohodla se stranou SaS Richarda Sulíka, a přestože jí procházejí zákony s pomocí tří nezařazených poslanců kolem Tomáše Taraby, ani jejich podporu nemá jistou. V příštích týdnech se ukáže, zda bude vláda Eduarda Hegera, Igora Matoviče a Borise Kollára schopna pokračovat.

Jaké scénáře nyní přicházejí v úvahu?

Scénář číslo jedna: nejisté vládnutí s „tarabovci“

Koalici se zřejmě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější