Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Blížíme se k těžko zvladatelné epidemii.“ Jak se z vyhubených spalniček stal znovu postrach

Očkování je podle odborníků nejúčinnější obranou proti spalničkám a dalším nemocem. Foto: Fotolia.com
Očkování je podle odborníků nejúčinnější obranou proti spalničkám a dalším nemocem. Foto: Fotolia.com

Na to, aby se do Česka ve velkém vrátily spalničky, se musela potkat pestrá kombinace faktorů od cestování za prací a války přes hoaxy o očkování až po vyprchávající vakcíny. Když už se jednou sešly, vytvořily koktejl, který se zastavuje těžce, nahání zdravotníkům obavy a ohrožuje životy.

Deset minut trvala naděje zdravotníků a rodičů na záchranu devítileté dívky na západě Ukrajiny. Přesně na tak dlouho se povedlo nahodit srdce dítěte umírajícího na komplikace spalniček. Pak se zastavilo podruhé a už nikdy nenaskočilo.

O případu, který se stal ve městě Rovno 15. března, jsou známy jenom strohé informace. Dívka se spalničkami nakazila ve škole a od konce února se léčila v okresní nemocnici. Její stav se nevyvíjel nijak dobře, protože krátce nato byla převezena do krajské nemocnice, kde už ji kvůli selhávajícím plicím museli napojit na umělou ventilaci. Dva týdny po převozu si před novináře sedla čtveřice zdravotníků a lokálních zástupců, aby jim se zkroušenými výrazy ve tvářích sdělili, že dívenka zemřela.

„Dítě jsme se ze všech sil snažili vyléčit, měli jsme všechny léky, pomáhali dobrovolníci. Neprožívá to jenom rodina, ale celý personál. Nemyslete si, že doktoři nemají city,“ popisoval šéf jednotky intenzivní péče Mikola Horužij trápení svých kolegů.

Neměli být jediní. O den později pracovník ministerstva zdravotnictví oznámil, že ve Lvově vzdáleném 200 kilometrů zemřel sotva tříletý chlapec. „Dítě chytlo spalničky od své matky. Dostal je také starší bratr, ale u něho byl průběh lehčí a už ho propustili z nemocnice,“ vysvětloval Oleg Kohut z krajských laboratoří ministerstva.

Chlapec, kterému do třetích narozenin chyběl měsíc, takové štěstí neměl. Spalničky u něj vyústily v encefalitidu a pneumonii – zápal mozkových blan a plic. To už nedokázal zvládnout. Od počátku roku zemřelo kvůli aktuální epidemii spalniček na Ukrajině 11 lidí, 15 dalších zemřelo loni.

Pět set kilometrů od slovenských hranic, kde se odehrály případy dvou mrtvých dětí, přitom není od Česka tak daleko, jak by se mohlo zdát. Epidemie spalniček letos zasáhla i Česko – podle posledních čísel se od počátku roku nakazilo už přes 360 lidí. „Předpokládám, že se v tomto roce můžeme dostat někam k hranici tisíce pacientů,“ řekl v České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

A třeba Nemocnice Na Bulovce, kde se jinak shromažďují nejtěžší infekční onemocnění z celé republiky, už měla pacienty s

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější