Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slabá účast na protestu odborů: špatná zpráva pro Středulu jako odboráře i kandidáta na Hrad

„Je to od začátku odborová demonstrace. Středula kandidát tady nemá žádnou relevanci,“ tvrdí odborový předák. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Je to od začátku odborová demonstrace. Středula kandidát tady nemá žádnou relevanci,“ tvrdí odborový předák. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Josefu Středulovi se o víkendu podařilo na ohlášený velký protest proti vládě přivést pouze několik tisíc lidí. Odborová demonstrace byla co do rozsahu pouhým zlomkem oproti protestům, které už na Václavském náměstí proběhly. Nízká účast na sobotní demonstraci je podle oslovených politologů špatnou zprávou nejen pro Středulu coby odboráře, ale i prezidentského kandidáta.

Když odbory v září oznamovaly, že vyjdou do ulic, pod dojmem předchozích protivládních demonstrací se očekávalo, že by mohly Václavské náměstí či jeho velkou část zaplnit a vyslat vládě tvrdý vzkaz.

Ostatně sám předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Středula před akcí varoval, že je situace v zemi kritická. „Lidi už nemají kam ustupovat. Za nimi je už jenom ohlodaná zeď,“ napsal na Facebook několik dní před akcí.

Na demonstraci ale dorazily pouze jednotky tisíc lidí, což organizátoři za svůj úspěch vydávat nemohli. Akce byla ostře sledovaná zejména kvůli osobě Josefa Středuly. Odborový předák před časem oznámil kandidaturu na prezidenta a skutečně velká demonstrace v centru Prahy mohla dát jeho prozatím spíše nenápadnější kampani potřebné palivo.

Účast na víkendové demonstraci, kterou odbory v čele se Středulou zorganizovaly, je ale jak pro něj osobně, tak i pro odbory zklamáním. Účast, respektive spíše neúčast na víkendové akci ukazuje podle politologů na dvojí problém Středuly i samotné odborářské organizace.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity si myslí, že protest ukázal, že Středula sám o sobě není schopen mobilizovat davy. „Zároveň to ukazuje, že nespokojení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější