Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Putin si léčil uraženou pýchu tím nejubožejším způsobem

Zdroj: Youtube kanál kanceláře prezidenta Zelenského
Zdroj: Youtube kanál kanceláře prezidenta Zelenského

Ruský diktátor Vladimir Putin dnes reagoval na poničení Krymského mostu po svém, a to zabíjením civilistů. Výbuchy otřásly Kyjevem i dalšími městy po celé Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že se jeho lid nenechá zastrašit – utíkat sice bude, ale pouze vpřed na bojišti.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Mířit na dětské hřiště?

Včera ruský vládce Vladimir Putin připsal Ukrajině odpovědnost za sobotní explozi na Krymském mostě, symbolu ruské okupace ukrajinského poloostrova a diktátorově chloubě, po níž se před lety sám v autě projel.

Dnes se jeho čerstvě jmenovaný vrchní velitel války Sergej Surovikin začal Ukrajině za Putinovo ponížení mstít. Na Kyjev a další města po celé zemi Rusko vypálilo rakety, z nichž mnohé dopadly na civilní cíle nebo mířily na kritickou infrastrukturu.

„Jen pár minut od mého domova. Jen před 20 minutami. Co se snaží Rusko zasáhnout? Národní univerzitu? Park? Nebo dětské hřiště?“ ptala se ukrajinská poslankyně Lesja Vasylenková.

Vystihla tím jak Putinovu ubohost, tak zoufalost, kdy se prezident při neúspěších na frontě alespoň snaží pomstít na civilním obyvatelstvu a Ukrajince zastrašit – a pro svoje domácí publikum zase sehrát divadlo,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější