Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: Nobelovy ceny, další naděje proti Alzheimerově chorobě, ekologický dopad Nord Streamu

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet popisuje nejnovější slova a skutky výstředního a vlivného miliardáře Elona Muska, pustí vám hudbu, kterou na ČVUT složila umělá inteligence, seznámí vás s nejšílenější konspirační teorií roku a vysvětlí, proč byste neměli věřit fyzikům, když počítají pravděpodobnost jaderné války.

A mimochodem. Artemis I poletí nejdřív v polovině listopadu.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Video, jak se světem šířila gramotnost. Jednoduché, působivé; je na tom výborně vidět, co znamenalo, když se řekne třeba „egyptská civilizace“. Za stoprocentní přesnost ale neručím.
  • Pro zájemce o matematiku: rovnost, která platí pro všechna n menší než šílené číslo řádu deset na čtyřicátou druhou a pak přestane. Neboli: proč se tolik lpí na formálních důkazech.
  • Pro zájemce o chemii: podařilo se upřesnit strukturu benzenu, délky vazeb jsou trochu jiné, než je dnes v učebnicích (což se tím pádem týká všech aromatických uhlovodíků a jejich derivátů).
  • Venuše by prý byla lepším cílem pilotovaného letu než Mars. (I za tu cenu, že se na povrchu nedá přistát.)
  • Richard Nixon byl roku 1959 americkým viceprezidentem. V této funkci navštívil Moskvu. On i jeho žena tam byli radioaktivně ozářeni – ne sice životu nebezpečnou, přesto značnou dávkou. Veřejně se tato informace objevuje až nyní, což je zajímavé a podivné samo o sobě.
  • Produktový tip: Amazon chystá čtečku e-knih Kindle Scribe, na které si budete moci čmárat poznámky. Nejspíš to bude silná konkurence pro skvělý tablet Remarkable 2, podle technických dat jsou oba přístroje skoro stejné, Scribe má ovšem navíc všechny funkce Kindlu a nejspíš nějaké vychytávky navíc. Rozhodující otázka je – a to se dozvíme teprve tehdy, až ho dostaneme do ruky – jestli se na něm bude psát a kreslit stejně dobře jako na Remarkable.
  • Produktový tip, poněkud dražší: montovaný domek za 2,4 milionu, který má na 25 čtverečních metrech prý vše, nač jen pomyslíte. (Realita těchto věcí bývá fádnější, ale na obrázcích to vypadá velmi lákavě.)
  • Nostradamus versus Fukuyama, zajímavé srovnání. (Chudák Fukuyama.)
  • Uměle inteligentní generátor obrázků DALL-E je už pro všechny bez čekání. Varuji před ním a jemu podobnými, je to zábava na dlouhé hodiny. (A celkem neproduktivní. Přikládám dva obrázky, ať víte, co od toho čekat, když to střelíte jen tak od boku.) Problémů s autorskými právy bude přibývat.
  • Australská firma vyvinula aplikaci, která prý dovede diagnostikovat covid podle zvuku kašle. Pfizer ji koupil za 116 milionů dolarů. (Znám ale lidi, kteří prodělali covid, aniž by zakašlali.)
  • Vapování je „výrazně méně škodlivé“ (substantially less harmful) než kouření, tvrdí studie z londýnské King’s College. Zveřejnění výsledku provázejí rozpaky, protože tohle očividně není poselství, které by autoři chtěli poslat do světa. Zdůrazňují, že zejména u mladistvých může být i vapování velmi nebezpečné. Jde o směr změny: když dospělý kuřák s rozvinutým návykem přejde na elektronické cigarety, prospěje

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější