Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin se tváří, že se nic nestalo. Jsou tři teorie, jak Ukrajinci zasáhli Krymský most

Strategická důležitost mostu pro Rusy je nasnadě – bez něj Ukrajina vždy mohla blokovat dopravní cesty na poloostrov včetně dodávek vody. Foto: ČTK / AP
Strategická důležitost mostu pro Rusy je nasnadě – bez něj Ukrajina vždy mohla blokovat dopravní cesty na poloostrov včetně dodávek vody. Foto: ČTK / AP

Krymské úřady pustily na most v omezeném režimu auta i vlaky, nákladní vozidla musejí zatím využívat trajekt.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ruský deník Komsomolská pravda ještě před pár měsíci propagandisticky tvrdil, že Krymský most je před útokem chráněn na dvaceti úrovních. Jeho bezpečnost měly zajistit hlídkové lodě, protivzdušná obrana i vycvičení vojenští delfíni. U mostu byly na nějakou dobu nasazeny i reflexní trojúhelníky, které měly zmást radary.


Přesto se včera ráno Ukrajincům podařilo zasáhnout 19kilometrový most, který spojuje Krym s Ruskem – oficiálně se ale Kyjev k útoku na klíčovou logistickou tepnu nehlásí.

A přestože Rusové ještě ten den tvrdili, že částečně obnovili dopravu na mostě i železniční provoz, zásobování ruské armády na jihu Ukrajiny se zkomplikuje.

A důležitý je i psychologický dopad na Rusko jako takové – most byl pýchou Putinova režimu.

Stále není jasné, jak se to stalo. Nejčastěji jsou zmiňovány tři teorie.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější