Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tolik jsem pro vás udělal – a teď tohle!“ Trumpova bezstarostná jízda proti Harley-Davidsonu

Muž na stroji Harley-Davidson v americké krajině. Foto: Mark Elliott, Pexels
Muž na stroji Harley-Davidson v americké krajině. Foto: Mark Elliott, Pexels

Producent slavných motorek Harley-Davidson trpí kvůli americké celní válce se světem a k prezidentovu rozhořčení přesouvá část své výroby do Asie. Trump vyzývá motorkáře, aby stroje, které symbolizují USA jako máloco jiného, přestali kupovat.

Při expresní půlhodinové procházce po továrně Harley-Davidson v Menomonee Falls ve Wisconsinu je nápadné množství pracovníků v tričkách nebo v basebalkách s logem americké motocyklové ikony. „Kdepak, žádná povinná uniforma. To jen ukázka loajality, jakou zaměstnanci k podniku cítí,“ směje se průvodce s tím, že mnozí z přítomných mužů ve volném čase nasedají na „vepře“, jak se v motorkářské komunitě strojům této značky láskyplně přezdívá. „Oni ty stroje milují a kvůli nějakým Trumpovým prohlášením jejich stará láska určitě nezrezaví,“ dodává mladík.

Jeho jméno se v tomto článku neobjeví, protože autor textu se mu představil jako obyčejný turista, nikoliv jako novinář. Aby alespoň trochu mohl nahlédnout pod uzávěr nádrže sporu mezi prezidentem Donaldem Trumpem a firmou, která je po 115 let pojízdnou reklamou na USA. Jde v něm o to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější