Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po narkobaronech naftobaroni: Mexický kartel obchodující s pohonnými hmotami vyhrožuje smrtí prezidentovi

Mexický prezident Obrador apeloval na spoluobčany, aby mu pomohli v boji s naftovými mafiemi, zatímco se po celé zemi tvořily fronty před čerpacími stanicemi. Foto: Rebecca Blackwell, AP/ČTK
Mexický prezident Obrador apeloval na spoluobčany, aby mu pomohli v boji s naftovými mafiemi, zatímco se po celé zemi tvořily fronty před čerpacími stanicemi. Foto: Rebecca Blackwell, AP/ČTK

Nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se nepotýká jen s drogovými kartely. Musí se vypořádat i s mafiemi, které z potrubí kradou pohonné hmoty za miliardy. Jeden z kmotrů zvaný El Marro dokonce hlavě státu vyhrožuje, že pokud nedá pokoj, nechá ji zabít.

Mexičtí veřejní nepřátelé dojí produktovody

Když mexičtí vojáci počátkem března obsadili luxusní nemovitost v Santa Rosa de Lima ve státě Guanajuato, připomínalo to už mnohokrát viděné jeviště z filmů o narkobaronech. Pozemek velký jako národní fotbalový Aztécký stadion je obehnán sedmimetrovou zdí. Za ní se schovává obrovský bazén obklopený palmami a kýčovitými sochami, u kterého se pořádaly divoké fiesty.

V areálu nesmějí chybět ani další klišé typická pro latinskoamerické podsvětí: tygři jako domácí mazlíčci a únikové tunely. Je tu však jeden zásadní rozdíl. Majitel haciendy nevydělal velké peníze na kšeftech s kokainem, nýbrž dojením. Produktovodů.

Vzkaz pro prezidenta na prostěradle

José Antonio Yépez Ortiz není jediným kriminálníkem, který pohádkově zbohatl na krádežích pohonných hmot ve velkém.

Ale právě on ze všech mafiánů, kteří se na produktovody přisáli, na konci ledna vyvěsil nad dálnici na prostěradle tiskacími písmeny napsaný vzkaz pro čerstvě nastoupivšího prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, kterému se neřekne jinak než podle jeho iniciál AMLO. V tomto sdělení plném gramatických a stylistických chyb píše:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější