Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Pilulky proti těžkému covidu jsou konečně tady, oznámil Válek. Velká část lékáren je ale stále nemá

Paxlovid se používá u rizikových pacientů s covidem. Pokud se začne užívat včas, dokáže zabránit těžkému průběhu onemocnění. Foto: Wikipedia Commons
Paxlovid se používá u rizikových pacientů s covidem. Pokud se začne užívat včas, dokáže zabránit těžkému průběhu onemocnění. Foto: Wikipedia Commons

Drtivá většina českých pacientů stále nemá k dispozici pilulky proti těžkému průběhu covidu. Ministerstvo zdravotnictví sice tento týden oznámilo, že lék Paxlovid je už dostupný, dostala ho zatím však jen menší část ze zveřejněného seznamu lékáren.

Paxlovid určený rizikovým pacientům s covidem je v Česku na skladech už od začátku září. Účinné antivirotikum, které mohou pacienti užívat doma, má ale zatím k dispozici jen minimum z nich. Navíc panují zmatky, ve kterých lékárnách tyto pilulky mají.

Ve středu ministerstvo informovalo, že je Paxlovid po několika týdnech od jeho dodání do Česka konečně k dispozici. „Jsem velmi rád, že můžeme nabídnout další plně hrazené a vysoce účinné antivirotikum proti covidu-19 všem českým pacientům, kteří jej potřebují. Paxlovid má potenciál zachraňovat životy pacientů, snížit závažnost infekce a eliminovat až devět z deseti hospitalizací,“ oznámil šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministerstvo zároveň na svém webu zveřejnilo seznam 52 lékáren, ve kterých by měl být lék dostupný.

Jak ale Deník N zjistil,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější