Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Migrace je neustálá výzva. Nikdy si nemůžete říct, že už máte hotovo, říká ředitel Mezinárodní organizace pro migraci

Foto: Ludvík Hradilek. Deník N.
Foto: Ludvík Hradilek. Deník N.

„Nejsem překvapen, že jsou při hledání lepšího života nadále v pohybu i Syřané, současnou migraci z Blízkého východu však nelze srovnávat s rokem 2015. Oproti rozhodnutí vlád zavírat hranice vždy upřednostňujeme koordinaci. Když věci dělá každý po svém, situace se stává matoucí a mnohem méně předvídatelnou,“ říká generální ředitel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) António Vitorino.

V rozhovoru se mimo jiné ptáme:

  • Co přesně Vitorino oceňuje na české pomoci ukrajinským uprchlíkům?
  • Proč jsou lidé z Blízkého východu opět v pohybu?
  • Co říká na aktuální zavírání hranic v Česku nebo Rakousku?
  • Existuje vůči lidem, kteří přijíždějí do Česka, na Slovensko či do Polska, dvojí standard?
  • A co by řekl lidem, kteří mají z migrace strach?

Na svou vůbec první návštěvu České republiky jste dorazil mimo jiné proto, abyste ocenil pomoc české společnosti pro ukrajinské uprchlíky. V čem byla pomoc českých politiků i veřejnosti během jara podle vás tak důležitá? Co přesně na jejím přístupu oceňujete?

Všechny sousední i evropské země vyjádřily solidaritu s ukrajinským lidem, kteří na jaře kvůli válce utíkali z domova, a Česká republika jich přijala opravdu významný počet. Země, která má deset milionů obyvatel, přijala přes 430 tisíc ukrajinských uprchlíků – na počet obyvatel jich tak do České republiky přišlo nejvíce.

Myslím si, že významná věc, kterou Česká republika v této situaci dokázala, bylo zajištění ubytování. Už jen jednoduchý fakt, že téměř polovina ukrajinských uprchlíků v Česku žije v soukromém ubytování, ukazuje obrovskou velkorysost. Jde přitom o velmi důležitý nástroj k tomu, aby se utrpení těchto lidí zmírnilo – jsou u rodin, které jejich utrpení rozumějí, cítí se zde být vítáni. Skutečnost, že vláda, regionální a lokální orgány, občanská společnost a vůbec české obyvatelstvo chápou, jak je nezbytné podpořit lidi, kteří tolik trpěli, se projevila i v otázce přístupu na trh práce.

Nedávno jste přímo na Ukrajině navštívil prezidenta Volodymyra Zelenského. Co by Ukrajinci od mezinárodního společenství potřebovali teď, kdy už migrační pohyb není tak velký?

Naší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Rozhovory

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější