Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Náhlý odlet katarské návštěvy: Hrad slíbil, co nemohl splnit. A emír to věděl

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání s prezidentem Milošem Zemanem. Foto: KPR
Katarský emír Tamim bin Hamad Sání s prezidentem Milošem Zemanem. Foto: KPR

Lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana slibovali katarskému emírovi, že bude speciálním hostem na evropském summitu evropských lídrů, přestože to nemohli splnit. Deníku N to řekly zdroje blízké katarské straně, z českého ministerstva zahraničí, Hradu i Úřadu vlády.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přestože Pražský hrad i prezident Miloš Zeman ještě včera tvrdili, že se emír Tamim bin Hamad Sání dnes zúčastní summitu evropských státníků, katarský vládce o několik hodin později nečekaně nasedl do letadla a Česko opustil.

„Zítra (ve čtvrtek) se Jeho Výsost zúčastní summitu hlav států ne jenom Evropské unie, ale Evropy jako celku, kde právě téma Ukrajiny, vedle tématu energetické krize, bude profilujícím tématem,“ řekl Zeman ještě včera po jednání s emírem.

Ačkoli prezident i Hrad mluvili o emírově účasti na summitu jako o hotové věci, katarská strana hovoří pouze o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější