Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to průlomová konference, řekl Fiala. Na Hradě přivítal Macrona, Trussovou či Erdogana

Premiér Petr Fiala s britskou premiérkou Liz Trussovou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Petr Fiala s britskou premiérkou Liz Trussovou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Praha se ve čtvrtek krátce po poledni stala centrem evropské politiky. Na Hradě se sešly špičky všech evropských zemí kromě Ruska a Běloruska, do hlavního města zamířil třeba francouzský prezident Emmanuel Macron, britská premiérka Liz Trussová, německý kancléř Olaf Scholz nebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Celkem 43 státníků se v Praze sešlo na neformální setkání v rámci takzvaného Evropského politického společenství. Česko se stalo hostitelem prvního setkání díky tomu, že aktuálně předsedá Radě EU.

Ačkoli byl čtvrteční den spíše společensko-politickou událostí, jednotliví lídři během něj probírali i aktuální klíčová témata, se kterými se Evropa potýká, a to včetně války na Ukrajině. Do Prahy ostatně dorazil také premiér Ruskem napadené země Denys Šmyhal.

Český předseda vlády Petr Fiala (ODS) summit označil za „průlomovou konferenci“.

„Nejzávažnějším problémem, který musí Evropa řešit, jsou dopady agresivní války,“ řekl před státníky. Znovu kritizoval ruskou agresi vůči Ukrajině a v projevu zmínil i nedávná „referenda“, která režim Vladimira Putina uspořádal na části ukrajinských územích. Označil je za „špinavý trik“, který mezinárodní společenství nemůže brát vážně. Proto se Fiala také odkázal k prezidentskému mottu „pravda vítězí“.

Vedle bezpečnostních otázek zmínil český premiér i nutnost řešit vysoké ceny energií, ekonomické otázky nebo záležitosti týkající se migrace.

Různé pohledy

Očekávání ohledně společných témat se při příjezdu státníků příliš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropské politické společenství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější