Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak jsme s měřičem za několik stovek odhalili žrouty elektřiny v domácnosti a snížili spotřebu o několik procent

Testovaná domácnost elektřinu nevyužívá na topení ani ohřev vody. Foto: Koláž Denníku N
Testovaná domácnost elektřinu nevyužívá na topení ani ohřev vody. Foto: Koláž Denníku N

Návody na snížení spotřeby elektřiny zpravidla vycházejí z průměrných hodnot u jednotlivých spotřebičů. Každá domácnost je ovšem jiná, její členové mají jiné potřeby a využívá jinou skladbu spotřebičů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zvláště u takzvané černé a kancelářské techniky (televizory, PC displeje, počítače a síťová zařízení) lze elektřinu ušetřit nejen při jejich výměně za úspornější, ale také změnou nastavení. Za rok se tak dá doslova jen pár kliknutími ušetřit několik procent z celkové spotřeby domácnosti.

Elektroobchody už také hlásí zvýšený zájem o inteligentní měřiče a zařízení z kategorie „smart home“. Několik velkých řetězců potvrdilo, že skladové zásoby těchto přístrojů mizí a dodávka nových může být do konce roku problematická.

Pomocí měřiče pro sledování spotřeby za pět set korun lze za několik dní zjistit například to, jak energeticky náročná jsou jednotlivá zařízení v domácnosti a která nastavení přinášejí nejvyšší úsporu.

Tento text ukazuje, jak na to v případě dvoupokojové domácnosti s nízkými energetickými nároky. Elektřinu nevyužívá k topení ani ohřevu vody a možnosti úspor u chladničky, pračky a myčky nádobí se již vyčerpaly. Podstatnou část spotřeby ještě vytvářejí spotřebiče, které se využívají pro kancelářskou práci během práce z domova a pro zábavu.

Univerzální recept na úsporu elektřiny v této domácnosti neexistuje, shodují se odborníci na úspory v článku Denníku E, který analyzuje možnosti v sedmi typech domácností. Díky informacím z měřičů se v testu níže podařilo snížit odběr elektřiny přibližně o čtyři procenta celkové roční spotřeby v domácnosti.

Úspora by přitom mohla být až osm procent, kdyby její členové přestali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější