Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novověk skončil, od 60. let žijeme ve světověku. To zcela mění i naše myšlení, od vědeckého pitvání detailů zpět k chápání celku

Radim Palouš (1924–2015). Foto: ČTK
Radim Palouš (1924–2015). Foto: ČTK

Seriál Česká inteligence 20. století: To podstatné ve svém životě začal Radim Palouš (1924–2015) odpočítávat v roce 1937, kdy se stal v Praze členem 5. oddílu vodních skautů, který vedl Jaroslav Novák – Braťka, spolupracovník zakladatele českého skautingu A. B. Svojsíka a zároveň šéfredaktora časopisu Junák. První silná vlna životního zpevnění. V oddíle si odboural komplexy jedináčka, přinesené z domova; ve skautu se stalo novou samozřejmostí žít a pracovat v tom nejtěsnějším svazku s ostatními. Jakkoli individualistickou činností se později jako filozof zabýval, vždycky zároveň dokázal zůstávat týmovým hráčem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vyrostl z mravních základů první republiky. Jako kluk ještě zažil prezidenta Masaryka, jak v roce 1934 velel na koni vojenské přehlídce na Václavském náměstí. „Pro mě byl mravní skálou, mužem, který obstál v mnoha bojích a životních zkouškách.“ Chtěl se stát také podobnou skálou. Jako spousta vrstevníků, kteří pod Masarykovým vlivem uvažovali podobně, přijal za svůj životní cíl, že se bude jako člověk zlepšovat celý život. Že se bude snažit nepřehlédnout nic cenného, co kdy vstoupí do jeho života, a bude to sám sebou dál rozvíjet.

Navždycky si zapamatoval, jak na něj zapůsobilo, když si v sedmnácti letech přečetl román Irvinga Stonea Žízeň po životě, o malíři van Goghovi. Zvládl to za noc. „Poprvé jsem z hloubi duše zažil, že nečtu, abych se co nejdřív dozvěděl, jak to dopadne, ale proto, že se dozvídám něco nového o sobě.“ Celé to dospívání i kus dospělého života kupodivu zvládl bez

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější