Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Inflace a rostoucí nájmy vyhánějí studenty na koleje. Zájem je rekordní

Představení zrekonstruované vysokoškolské koleje Západočeské univerzity (ZČU) v Máchově ulici v Plzni. FOTO: ČTK
Představení zrekonstruované vysokoškolské koleje Západočeské univerzity (ZČU) v Máchově ulici v Plzni. FOTO: ČTK

Na českých univerzitách je ke dnešnímu dni zapsáno zhruba 300 000 studentů. I oni pociťují rostoucí inflaci a nedostupnost bydlení. Jak se současné situaci přizpůsobují? A nakolik se dražší život projevuje v jejich studiu?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jednou z největších položek ve studentských rozpočtech bývají výdaje na bydlení. Ceny za nájem se v současnosti zvedají po celém Česku. I „běžné“ domácnosti totiž často musí kvůli nedostupnosti toho vlastnického volit nájemní bydlení. V nabídce je tak méně bytů, než kolik je poptávajících zájemců. Studentům se letos nájem prodražuje o tisíce. Ceníky ale navyšují i koleje.

Ty zdražily na všech univerzitách. Reagují tak na vysoké ceny energií. Plzeňská Západočeská univerzita navýšila kolejné od 190 do 490 korun za lůžko. Za jednolůžkový pokoj s vlastním záchodem a koupelnou dá student

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Školství

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější