Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kontroly polského hovězího masa skončí nejdřív ve středu. Polsko už slíbené seznamy nových kontrolních opatření odevzdalo

Jatka, ilustrační foto: Pxhere
Jatka, ilustrační foto: Pxhere

Na seznam všech opatření, které Polsko v souvislosti s vlastními kontrolami hovězího masa připravilo a připravuje, čekalo české ministerstvo zemědělství už od rána. Přesně před týdnem se totiž ministr zemědělství Miroslav Toman, jeho polský protějšek Jan Ardanowski a eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis dohodli na schůzce v Bruselu, že do dnešního dne musí polská strana tyto písemné garance jak České republice, tak i Evropské komisi poskytnout.

Dopis ministra Ardanowského byl doručen českému ministerstvu zemědělství až odpoledne. Podle vyjádření mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého musí česká strana nejprve všechny podklady prostudovat. Pokud budou garance pro české ministerstvo zemědělství dostačující, zítra začnou přípravy na ukončení mimořádných kontrol. Z časových důvodů ale tyto kontroly podle ministerstva zemědělství nemohou být ukončeny dříve než ve středu, respektive o půlnoci ze úterka na středu. Státní veterinární správa zároveň začne pracovat na vydání nových mimořádných veterinárních opatření, které by ale už neměly být systematické.

„Pokud informace uvedené v dopisu vyhodnotíme jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější