Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Fiala má poslední slovo.“ Klíčový úředník popisuje, jak se chystal summit na Pražském hradě

Štěpán Černý, náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Štěpán Černý, náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česko čeká největší diplomatická událost za poslední dekádu. Ve čtvrtek začíná velký summit na Pražském hradě, kterého se zúčastní hlavy států zemí Evropské unie, britská premiérka, turecký prezident i zástupci Ukrajiny. Štěpán Černý, náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády, v rozhovoru mimo jiné vysvětluje, jak se taková akce organizuje. „Zve premiér Fiala, organizuje premiér Fiala. Kdyby chtěl, aby někdo nepřijel, tak by nepřijel,“ popisuje.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak se organizuje summit více než 40 státníků v Praze?
  • V čem spočívá role českého premiéra?
  • Proč se akce koná na Hradě a jaké to má výhody?
  • Co se dá od velkého summitu očekávat?

Dá se čtvrteční summit přirovnat k nějaké akci, která se u nás už konala?

Z hlediska náročnosti je to na úrovni jednání Mezinárodního měnového fondu, NATO nebo setkání prezidentů Obamy a Medvěděva. Současná událost může být organizačně srovnatelná například s konáním mistrovství světa v hokeji. Zvali jsme 43 hlav států, kromě dánské premiérky přijedou všichni.

Jak komplikované je dávat takovou akci dohromady?

S tím, že se bude summit konat, počítáme od schválení rozpočtu předsednictví před třemi lety. Jaký konkrétně bude, ale víme najisto od 23. června letošního roku. Změna vlády nás v tomto nijak nevykolejila, s konáním summitu počítala stará i nová vláda.

Relativně dopředu jsme měli zablokovaný termín na Pražském hradě, plus minus dva týdny. Rozhodnutí, že se nebude účastnit 27 států Evropské unie, ale 44 zemí, padlo relativně pozdě. Padlo před třemi měsíci, přičemž z toho jeden měsíc byl takový, kdy Brusel usíná a je těžké se někam dovolat.

Na poslední chvíli jste se dozvěděli, že dorazí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nebo britská premiérka Liz Trussová. Jde o ostře sledované osobnosti, jakou roli to hrálo v organizaci?

Tohle je úplně nová akce, která se nekoná každý rok. Potvrzení se tak mohou dodávat na poslední chvíli a není to ničím výjimečné. Oficiální pozvánka se posílá třeba deset dní předem. U takových typů akcí se to řeší skutečně na poslední chvíli.

Kdo za tyto organizační věci zodpovídá?

Zve premiér Fiala, organizuje premiér Fiala. Má také poslední slovo. Kdyby chtěl, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropské politické společenství

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější