Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Echt Ústečák“ v Senátu. Historik s dobrovolnickou kampaní porazil i primátora z hnutí ANO

„Výsledek voleb ukázal, že je chybou pohlížet na Ústecko jako na ztracenou periferii, kde mohou uspět jen extremisté a populisté,“ říká čerstvý senátor. Foto: archiv Martina Krska
„Výsledek voleb ukázal, že je chybou pohlížet na Ústecko jako na ztracenou periferii, kde mohou uspět jen extremisté a populisté,“ říká čerstvý senátor. Foto: archiv Martina Krska

Za Ústí nad Labem zasedne v Senátu historik a reportér Toulavé kamery Martin Krsek. Ve druhém kole drtivě porazil kandidáta hnutí ANO a ústeckého primátora Petra Nedvědického. V kampani vsadil hlavně na patriotismus a humor. „Dokonce jsem měl plachtu na hospodě uprostřed sídliště, kde jsem měl heslo ‚senátor u nebožtíka‘. Hospoda se totiž jmenuje U Nebožtíka. Je u hřbitova a krematoria,“ popisuje s úsměvem nově zvolený senátor.

„Zrovna si připravuju vozidlo pro svoje letní výpravy. A až budu projíždět volební okrsek, věřím, že mě na téhle motorce nepřehlédnete,“ říká Martin Krsek zpoza Jawy přezdívané Pérák. Na předvolebním videu zrovna túruje motor a následně odjíždí mezi voliče do ústeckého regionu. Stroj má od svých 18 let, nyní si ho kvůli volbám sám opravil.

V Ústí nad Labem se narodil, vystudoval a celý život se jeho okolí věnuje i profesně. V kampani proto vsadil na patriotismus. Nešlo mu o nějaké emotivní vlastenectví, ale spíše o lehkou nadsázku a regionální hrdost. „Jsem Echt! Ústečák a jsem na to hrdý. A vím, že i vy jste skuteční patrioti a opravdové patriotky. Už léta vás seznamuji s bohatou historií Ústecka a okolí,“ shrnuje gros kampaně na svém webu.

Krsek pracuje v ústeckém muzeu jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Senátní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější